Geld en Werk

Nieuw huis? Vaker eerst kopen, dan verkopen

12 augustus 2016 08:56 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Beeld © ANP

Doordat de huizenmarkt weer volop in beweging is, wordt het weer normaler om eerst een nieuw huis te kopen en dan pas je bestaande huis te verkopen. Hypotheekshop ziet een toename van 56 procent sinds maart, ook in de andere steden.

Consumenten hebben meer vertrouwen in de huizenmarkt dan in tijden, stelt belangenvereniging Eigen Huis. De marktindicator die het consumentenvertrouwen weergeeft, stond in juli op 120 punten, terwijl dat een jaar geleden nog 103 was. Daarbij helpt de lage rentestand van dit moment en dat het makkelijker is geworden om je huis te verkopen. 

Tegelijkertijd wordt het aanbod van huizen schaarser. Gevolg: meer mensen kiezen ervoor om eerst een nieuw stulpje te kopen, voordat ze hun eigen huis in de verkoop zetten. Ze willen voorkomen dat ze niet op tijd een mooi huis vinden, en gedwongen een tijdje zullen moeten huren. De huizenmarkt voelt nu zo gunstig, dat ze durven te wachten met het verkopen van hun eigen huis.

Toename: 56 procent

De adviseurs van Hypotheekshop zien hetzelfde beeld: het aantal mensen dat eerst koopt, alvorens te verkopen, is sinds maart met 56 procent gestegen. "Dat zie je vooral in grote steden, maar ook in iets kleinere steden, zoals Groningen, Eindhoven en Nijmegen en omgeving. In die steden vindt ook al een beetje oververhitting plaats", vertelt directeur business development Mark de Rijke. 

Oorzaak daarvan is dat meer mensen vaker "een paar keer achter het net vissen" in hun huizenzoektocht, en op een gegeven moment besluiten om sneller tot actie over te gaan, stelt hij. "Ze zijn bang om weer te laat te zijn."

Overbrugging niet zo makkelijk

Tot de crisis losbarstte in 2008, was het gebruikelijk om zo te werk te gaan. Daarna draaide de praktijk om en wilden meer mensen eerst hun huis verkopen voordat ze op zoek gingen naar een nieuwe. Daardoor loop je minder financieel risico. Nu draait die situatie dus weer om.

Eigen Huis raadt kopers aan om eerst advies in te winnen, voor ze overgaan op aankoop vóór verkoop. Als je je huidige huis niet snel kunt verkopen, moet je een overbruggingskrediet afsluiten bij de bank, en die wordt minder makkelijk verstrekt dan vroeger. Zonder overbrugging wordt de situatie erg lastig. "Zorg dat je die risico's van te voren goed in beeld hebt. Pas dan kun je beslissen of je die stap kunt en wilt zetten", zegt woningmarktspecialist Maarten Eeke van der Veen.

De Rijke sluit zich daarbij aan: "Als je overwaarde op je huis hebt, of een kleine restschuld, dan kan het niet zoveel kwaad om tijdelijk twee huizen te hebben. Maar voor mensen die met een grotere restschuld blijven zitten, is het moeilijker geworden. Je moet je goed laten inlichten hoe je de situatie kunt oplossen. Banken hebben geleerd van het verleden en willen een goed onderbouwd verhaal zien van de risico's die je aangaat en hoe je dat zo goed mogelijk kunt zekeren."

'Niet laten opjagen'

Eerder waarschuwde minister Dijsselbloem huizenkopers al om zich niet te laten opjagen door de huizenmarkt. Mensen nemen - vooral in de grote steden waar de huizenmarkt krap is - vaak grote financiële risico's. Ze zeggen te snel ja op een huis, nemen geen ontbindende voorwaarden mee in een koopcontract of sluiten een te hoge hypotheek af.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van