25 cent statiegeld betalen op je fles cola vinden we de normaalste zaak van de wereld, maar statiegeld op je huis is nog onbekend terrein. Maar Mark Spee van Think Wonen vindt het een prima oplossing voor zijn circulaire woningen die hij in 2017 wil gaan verkopen.
Het gaat hier om de zogeheten Nul op de Meter woningen. Dit zijn energieneutrale huizen die zelfvoorzienend zijn. De panden zijn daarom ook niet aangesloten op het gasnet, en komen standaard uitgerust met zonnepanelen voor het opwekken van stroom. De woningen zijn ook modulair opgebouwd, wat betekent dat ze vrij simpel in- en uit elkaar zijn te halen.
Hoeveel krijg je terug?
De grote vraag natuurlijk, hoeveel krijg je terug? Dat hang af van de staat van de woning. Directeur Mark Spee: "Je krijgt in ieder geval 15 procent van het aankoopbedrag terug. Dat is de waarde van het casco, dus die 15 procent is hard."
Maar het bedrag kan nog verder fluctueren. Hoeveel precies durft Spee nog niet te zeggen, maar hij schat dat het maximaal 40 procent zal zijn. De grondstoffen die in de woning zitten, worden namelijk allemaal gerecycled. De marktprijs van de grondstoffen bepaalt hoeveel de verkoper terugkrijgt aan statiegeld.
Slopen of verplaatsen
De woning die je verkoopt, wordt uit elkaar gehaald en bepaalde onderdelen worden gebruikt voor een nieuwe woning. Het beton en de metalen constructie kunnen bijvoorbeeld makkelijk worden hergebruikt.
Overigens zou je de woning ook zelfstandig mogen verkopen, en al het geld in je eigen zak kunnen stoppen. Aangezien de woning modulair is, kan die vrij makkelijk in zijn geheel worden verplaatst. Maar als je de woning zelfstandig verkoopt, heb je geen recht meer op het statiegeld.
De modulaire woningen in de fabriekshal van Think Wonen
Geen miljoenen statiegeld
Verwacht alleen niet dat je 200.000 euro statiegeld terug gaat krijgen. De woningen zijn redelijk knus, ze zijn iets minder dan zes meter breed en maximaal 13 meter lang. Bij elkaar dus grofweg 78 vierkante meter. Dat formaat is een bewuste keuze, want een huis van zes meter breed past nét op een vrachtwagen.
De goedkoopste woning kost je 77.000 euro exclusief btw. Ga je daar zuinig mee om, dan krijg je dus minimaal 11.550 euro terug als je de woning verkoopt aan Think Wonen.
Mark Spee benadrukt wel dat het doel van het project is om verspilling tegen te gaan. "Wij bouwen permanente woningen die verplaatsbaar zijn. Je bent als koper vrij om je woning voor de volle prijs door te verkopen. Ons doel is om woningen circulair te maken. Dus wanneer een woning gesloopt moet worden, kan het materiaal voor 100 procent gerecycled worden."
De technische mogelijkheden zijn grotendeels verkend, maar Spee zegt wel dat het juridisch gezien nog even goed moet worden bekeken. "Het is nieuw terrein, dus dat is altijd even verkennen", aldus Spee. Hij hoopt de eerste statiegeld-woningen in de tweede helft van 2017 op de markt te kunnen verkopen.