Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Het is nu een goed moment om een helikopter te kopen

12 augustus 2016 15:05 Aangepast: 13 augustus 2016 08:06
Beeld © EPA

Altijd al een helikopter willen hebben? Nu kun je prima een tweedehandsje op de kop tikken.

De prijzen van gebruikte helikopters zijn de laatste prijzen flink gedaald, waardoor je als koper helikopters voor het uitzoeken hebt.

Veel ondernemingen gebruiken helikopters om mijnen of olie- en gasvelden te bekijken. Maar drones zijn nu veel goedkoper en bieden een prima alternatief. Daardoor staan er nogal wat helikopters werkloos aan de grond en dat drukt de prijzen van gebruikte exemplaren.

Een Bell 407 helikopter uit 2010 kost nu zo'n 1,7 miljoen dollar, dat is 13 procent goedkoper dan twee jaar geleden, schrijft Quartz.

Funda voor helikopters

Hoe je een mooi exemplaar op de kop tikt? Daarvoor zijn allerlei websites, waarop je kunt bekijken of er nog pareltjes van je favoriete model te koop staan.

Een helikopter hoeft niet alleen interessant te zijn voor zakenmensen of welgestelden die sneller op hun vakantiebestemming willen zijn. Het kan ook aantrekkelijk zijn voor een bedrijven die een rondvluchtje met een helikopter aanbieden, zoals Uber.

Je kunt ook goedkope modellen op de kop tikken. Deze Robinson R22 Mariner uit 1987 heb je al voor 85.000 pond, oftewel nog geen ton.

Regels om te vliegen

Uiteraard heb je als je gaat vliegen met een helikopter een brevet nodig. Verder mag je niet zomaar overal rondvliegen. Daarvoor en voor het stationeren van een helikopter moet je toestemming vragen aan de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Er is een aantal heliports. Als je daar wilt landen moet je overleggen met de exploitant. Als je op een andere plek wilt landen, dan heb je toestemming nodig van de landeigenaar en de lokale overheid en je moet dat melden bij de luchtvaartpolitie.

Rond luchthavens gelden strenge regels. Zo moet je in een straal van 20 kilometer rond Schiphol toestemming vragen aan de luchtverkeersleiding om te vliegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore