Geld en Werk

Lopen met een robotpak: "Ik moet goed mijn hoofd erbij houden"

02 februari 2016 09:57 Aangepast: 01 augustus 2017 13:30

Dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain organiseerde een crowdfundactie om geld in te zamelen voor een exoskelet, waarmee hij weer kan lopen. Bright TV zocht hem op om te horen hoe het leven met een exoskelet is.

Nijmegenaar Ruben de Sain zit al tien jaar in een rolstoel na een motorongeval waarbij hij een dwarslaesie opliep. Voor een proef mocht hij een exoskelet proberen, waarmee hij toch kon lopen. Ruben wilde het skelet niet teruggeven, maar betalen kon hij het ook niet: het kost 80.000 euro. Dus begon hij een crowdfund-actie om geld in te zamelen.

Na ruim een week was het benodigde bedrag al binnen, met dank aan de nodige media-aandacht. Maar hoe gaat het nu verder met Ruben? 

De Sain gebruikt het exoskelet dagelijks, meestal 's avonds. Lopen is lastiger dan je denkt. "Het is zowel fysiek als mentaal inspannend. Ik moet wel goed mijn hoofd erbij houden. Een paar weken geleden kon ik niet eens praten en lopen tegelijk, dus wat dat betreft gaat het al vooruit."

Binnen gaat het lopen best redelijk, maar buiten valt het niet mee, door de ongelijke ondergrond. Dat vergt nog meer oefening: "Mijn balans is al beter geworden. Met hoogteverschil kan ik beter omgaan."

Revalidatie
De Sint Maartenskliniek, waar De Sain in behandeling is, meet het effect van het robotpak op zijn botdichtheid. Mogelijk worden zijn botten sterker doordat hij vaker met het exoskelet loopt. De eerste resultaten zijn hoopgevend, zegt De Sain: "Niemand had verwacht dat het zo snel zou gaan. We maken een plan voor verdere revalidatie."

De Sain werkt overdag als verkoopleider in een auto-showroom, maar daar trekt hij het pak niet aan. "Het is nog te onhandig en leidt te veel af. Iedereen begint er dan over." De 4500 mensen die zijn crowdfundactie hebben gesteund (resultaat 87.000 euro) heeft hij via Facebook en in een filmpje bedankt. "Maar hoe ik precies iedereen kan bedanken dat weet ik niet. Dat is toch best lastig." Waar kijkt De Sain naar uit nu hij dankzij het exoskelet weer kan lopen? "Ik zou het leuk vinden om tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten met mijn vrienden een keer lopend een biertje te gaan drinken in plaats van in een rolstoel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore