Oliemaatschappij Shell staakt voorlopig haar pogingen om olie en gas te winnen in de zee bij Alaska. Het bedrijf boorde daar de afgelopen zomer naar olie, maar de resultaten zijn zo teleurstellend dat het bedrijf haar pogingen staakt.
De Burger J oliebron wordt afgesloten en Shell trekt zich terug uit het gebied. Behalve de teleurstellende resultaten van de proefboring zijn de hoge kosten en de uitdagende, onvoorspelbare wetgeving ook reden om zich terug te trekken, schrijft de oliegigant in een persbericht. "De wetgeving is streng, maar dat zijn wij ook, dat was niet het probleem", zegt een woordvoerder tegen RTL Z. De onvoorspelbaarheid ervan is volgens haar mede de reden dat Shell nu stopt: "Wij hadden sneller kunnen en willen werken."
Het bedrijf weet nog niet precies hoeveel het moet afschrijven door dit besluit, maar zegt dat het maximaal kan oplopen tot 4,1 miljard dollar. De activiteiten staan voor zo'n 3 miljard dollar in de boeken bij de oliemaatschappij. Daarnaast heeft het bedrijf nog voor zo'n 1,1 miljard dollar aan contracten afgesloten met andere bedrijven, die het moet nakomen. Maar die contracten kunnen ook nog op een andere manier worden ingevuld, zegt de woordvoerder. Bij de cijfers over het derde kwartaal geeft Shell meer duidelijkheid over de gevolgen van de beslissing.
Voorlopig
Overigens betekent het staken van de proefboringen niet dat Shell nooit meer zal boren in de zee bij Alaska. Het bedrijf blijft Alaska zien als een belangrijk gebied dat van strategische waarde kan zijn.
Milieuorganisatie Greenpeace is verheugd dat Shell stopt met olieboringen bij Alaska, maar houdt een slag om de arm: "Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu'', zegt campagneleidster Faiza Oulahsen. "Maar het is de vraag of het voor een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag 28 september was het sowieso al de laatste dag van het boorseizoen.''
Kwetsbaar ecosysteem
Ook Milieudefensie is blij: "Het is fantastisch dat de laatste zoektocht naar de laatste resten fossiele brandstof wordt gestaakt'', zegt een woordvoerster. "Het laat zien dat Shell steeds meer moeite heeft om nieuwe voorraden te vinden en dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen voorbij is.''
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) meent dat de druk vanuit de samenleving en milieuorganisaties ook van invloed is geweest om te stoppen met boren in het poolgebied. "Het is onverantwoord om daar te boren. Als er een defect is waarbij olie ontsnapt, heb je gelijk een grote natuurramp. Het gebied heeft een heel kwetsbaar ecosysteem.''
Ook pensioenfonds ABP, dat aandeelhouder is van Shell, is blij met de beslissing. Bij de aandeelhoudersvergadering waarschuwde ABP naar eigen zeggen al voor de risico's voor zowel het milieu als het rendement van de oliemaatschappij. "Het besluit van Shell laat zien dat aandeelhouders echt invloed hebben op de bedrijven waarbij ze betrokken zijn en zo mede veranderingen kunnen bewerkstelligen'', zegt het fonds.