Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Aflossingsvrije hypotheek? Nu 'gouden tijd' om af te lossen

Het is nu dé tijd om te zorgen voor extra afbetaling als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, zegt Vereniging Eigen Huis. Een derde van de mensen met zo'n hypotheek kan die niet op tijd aflossen.

In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen een hypotheek waarbij ze niet maandelijkse aflossen, maar alleen hypotheekrente betalen. Nog eens zo'n 900.000 mensen hebben een hypotheek die gedeeltelijk wordt afgelost. Zij kunnen een probleem krijgen als ze aan het einde van de looptijd van hun hypotheek niet alles afgelost hebben.

Als je je hypotheek niet geheel aflost, blijf je op de einddatum achter met een flinke schuld. Daarna moet je de schuld kunnen aflossen met bijvoorbeeld een erfenis of spaargeld, of - afhankelijk van je bank - een nieuwe betaalafspraak maken. Soms wordt de restschuld door de bank omgezet in een gewone lening met een nieuw rentepercentage, bij andere banken loopt de hypotheek door, zonder hypotheekrenteaftrek welteverstaan.

150.000 euro schuld

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1100 leden met een aflossingsvrije hypotheek, blijkt dat een derde zijn hypotheek niet op tijd afbetaald krijgt.

Dan blijven flinke bedragen restschuld over, laat Vereniging Eigen Huis weten. "Als je ervan uitgaat dat een gemiddeld koophuis 250.000 euro kost, en die huizen vaak voor meer dan de helft aflossingsvrij gefinancierd zijn, dan kom je uit op een gemiddelde schuld van 150.000 euro", vertelt woordvoerder Hans André de la Porte. "Vooral mensen die tussen 2000 en 2010 een huis hebben gekocht, toen de aflossingsvrije hypotheek populair was en de woningmarkt op de top was, hebben vaak grote schulden."

De vereniging wijst huiseigenaren, maar ook banken en hypotheekadviseurs, erop dat ze actie moeten ondernemen. "Als je niks doet, heb je straks een groot probleem. Dan zit je met een grote schuld, terwijl je geen aanspraak meer kunt maken op renteaftrek, en de rente op leningen gaat misschien ook wel weer omhoog. Dan kun je jezelf wel voor je kop slaan dat je ooit hebt gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek."

Gouden kans

De La Porte legt uit dat nu hét moment is om er iets aan te doen. "Veel mensen zijn nu toe aan renteherziening of kiezen voor rentemiddeling, en krijgen daardoor veel lagere maandlasten. Wees dan verstandig en zorg dat je het verschil gebruikt om je hypotheek af te lossen."

Hij rekent voor: "Als je gewend was 700 euro per maand te betalen voor je hypotheek en je door zo'n stap teruggaat naar 300 euro, zet die 400 euro die je overhoudt dan opzij voor een jaarlijkse aflossing. Dat kost je niks: je kunt bij alle banken zonder boete tussen 10 en 20 procent extra aflossen. Het is een gouden kans nu."

Meer op rtlz.nl: