Polenfraude

VVD en PvdA willen onterechte uitkeringen terughalen met speciaal team

20 februari 2019 06:00 Aangepast: 20 februari 2019 08:48
Vorig jaar kwam grootschalige fraude door arbeidsmigranten aan het licht. Beeld © ANP

Er moet een speciaal team komen om uitkeringsfraude op te sporen. Dat willen de VVD en de PvdA. Ze willen op die manier zoveel mogelijk onterecht betaalde uitkeringen terughalen. Het moet ook minder makkelijk worden om te frauderen.

Aanleiding voor het plan is onder andere een fraudezaak van vorig jaar. Daarbij vroegen Polen die hier een paar maanden werken een WW-uitkering aan. En dat terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben, omdat er gewoon nog werk voor hen is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Duizenden Poolse arbeidsmigranten frauderen met uitkeringen'

Om herhaling te voorkomen, moeten het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst en de arbeidsinspectie SZW meer gaan samenwerken in een Frauderaad, om zo meer fraude op te sporen.

Artsen opleiden

Er komt ook een tijdelijk opsporingsteam om zoveel mogelijk onterecht betaalde uitkeringen terug te halen. Dat team gaat zoveel mogelijk data doorlichten om zo fraudegevallen te vinden.

VVD en PvdA roepen minister Koolmees ook op om snel meer artsen op te leiden, om de achterstanden van het UWV bij de herkeuring van zieke mensen weg te werken. "Het UWV moet aan de slag om mensen op tijd persoonlijk te zien en de juiste dienstverlening te bieden", zegt Gijs van Dijk van de PvdA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore