Geld en Werk

Nederlands rijkste 10 procent bezit 64 procent van het vermogen

19 februari 2019 00:01 Aangepast: 19 februari 2019 10:27
Vooral ouderen zitten goed in de slappe was. Beeld © iStock

Nederlandse huishoudens hadden in 2017 gezamenlijk een vermogen van 1260 miljard euro. Die gigantische geldberg is bepaald niet evenredig verdeeld: de rijkste 10 procent heeft maar liefst 64 procent van het vermogen in handen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het totaalvermogen van 1260 miljard euro bestaat uit 2083 miljard aan bezittingen min 823 miljard aan schulden die we met zijn allen hebben.

Kleine groep met veel geld (en stenen)

Veruit het grootste deel daarvan is in handen van slechts een kleine groep. De rijkste tien procent heeft een vermogen van 809 miljard euro, 64 procent van het totaal. De rijkste 20 procent hebben samen zelfs bijna 83 procent van het totale vermogen in handen.

Het grootste deel van het vermogen van Nederlanders zit in huizen, bijna 58 procent. Dat is ook meteen de reden dat er in 2017 een flinke stijging was te zien.

28.300 euro

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens steeg in een jaar met 21 procent, naar 28.300 euro. Tel je het eigenwoningbezit niet mee, dan werden we door de bank genomen maar een fractie rijker.

Als we het over doorsnee vermogen hebben, bedoelen we de mediaan. Dat wil zeggen de middelste waarde. Er waren dus evenveel rijkere als minder rijke huishoudens.

Ouderen zijn het rijkst

Uit de cijfers blijkt ook dat de rijkdom niet gelijk is verdeeld onder de verschillende leeftijdscategorieën. Het doorsnee vermogen van een 65-plushuishouden bedroeg maar liefst 113.000 euro. 11 procent van de ouderen heeft meer dan een half miljoen.

Bij jongere huishoudens ligt dat, niet verwonderlijk, heel anders. Ruim 40 procent van de huishoudens met een kostwinner onder de 25 heeft een negatief vermogen. Een derde van de huishoudens tussen de 24 en 45 had een negatief vermogen.

Dat ouderen zoveel rijker zijn, komt vooral door de het bezit van een woning. Anders dan jongeren hebben zij deze veel vaker afbetaald en staat er dus geen schuld meer tegenover.

We weten nog niet alles over ongelijkheid

Financieel commentator Robin Fransman schreef eerder dat we nog niet alle informatie hebben om harde conclusies te trekken over ongelijkheid in Nederland. Sommige vermogens(winsten) worden namelijk niet of onvoldoende gemeten. 

In het programma 'Z zoomt uit' benadrukte hoofdredacteur van Quote Sander Schimmelpenninck in januari dat de Belastingdienst werkt met een fictief rendement in Box 3. Hoeveel vastgoedbazen daarmee écht verdienen met hun imperium weten we daarom niet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van