Geld en Werk

Om de nek van studenten hangt een torenhoge studieschuld

15 augustus 2016 20:10 Aangepast: 16 augustus 2016 08:03
Studenten bouwen een feestje in een jacuzzi op straat in Delft Beeld © ANP

Het nieuwe studiejaar staat op het punt van beginnen en dat betekent dat er weer veel jonge mensen met een studieschuld bij komen. Het aantal eerstejaars met een lening steeg van 27 procent in 2014 naar 44 procent in het schooljaar 2015-2016. Boosdoener is het sociale leenstelsel.

Studenten krijgen sinds september 2015 geen basisbeurs meer en dus moeten veel van hen het bedrag voor hun studie lenen bij studiefinancieringsinstantie Duo. 

De gemiddelde studieschuld was voor de introductie van het nieuwe leenstelsel 15.000 euro. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt daar zo'n 6000 tot 9000 euro bij. En zo hangt er bij elkaar opgeteld een donker wolkje boven de feestende, zuipende en hard lerende student van 21.000 tot 24.000 euro. 

Meer leningen, meer geld

Leningen zijn niet alleen in aantal toegenomen, ook de bedragen die geleend worden zijn hoger zien de introductie van het nieuwe leenstelsel. Dit blijkt uit de 'Monitor Beleidsmaatregelen 2015 - van het Ministerie van Onderwijs. Gemiddeld wordt er per maand 100 euro meer geleend. 

Er zijn ook lichtpuntjes voor de studenten. Zo hebben zij 35 jaar de tijd om hun lening af te lossen. En ook de rente is te overzien: voor het studiejaar 2015 is deze vastgesteld op 0,01 procent. In 2012 lag dat percentage nog op 1,39.

Thumbnail

Twee jaar geleden leidde het debat rondom het sociale leenstelsel tot protest onder studenten. (ANP)

Huis kopen dankzij studiefinanciering

Studenten lenen ook niet alleen geld voor hun studie. Eén op de drie leent namelijk het maximale bedrag, zo onderzocht het Nibud. Ze gebruiken het geld om te reizen, om te sparen of een huis van te kopen. Doordat de rente op de studielening zo laag is, loont het namelijk om het geld op een spaarrekening te zetten.   

Voor wie denkt dat studenten echt alleen maar feesten en drinken: van alle studenten heeft 71 procent een bijbaan en/of een betaalde stage via de opleiding. Ze werken gemiddeld 15 uur per week. Hbo'ers staan vaker achter de bar of in de spoelkeuken dan wo-studenten: 76 tegen 63 procent. Gemiddeld hebben studenten 768 euro per maand te besteden. 

Mannen lenen vaker en meer

SEO heeft becijferd dat het vooral academici zijn met een studieschuld (61 procent) en hbo'ers met 42 procent een stuk minder. Ook blijken mannen vaker te lenen dan vrouwen en zij lenen hogere bedragen.

Over de uiteindelijke effecten van het nieuwe leenstelsel is overigens pas wat te zeggen als de eerste lichting onder het nieuwe stelsel is afgestudeerd. Dat zal op z'n vroegst in 2019 zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van