Geld en Werk

Door Delftse enkelband verzwikken topsporters hun enkel niet meer

12 augustus 2016 17:06 Aangepast: 30 juli 2017 16:30
De Duitse hockey'ster Julia Müller (links) speelt met de Nederlandse EXO-L enkelband Beeld © EPA

Elk jaar verzwikken een half miljoen Nederlanders hun enkel. Vooral voor topsporters is dat een probleem. Dankzij een enkelband die bij de TU Delft is ontwikkeld kunnen sporters onbezorgd sporten.

Voor oprichter Marcel Fleuren was het een persoonlijk trauma. Hij voetbalde fanatiek, maar hij kreeg last van zijn enkel en toen hij 17 was adviseerde de arts hem om te stoppen. Later studeerde hij in Delft Industriële Productontwikkeling en werd de EXO-L enkelband zijn afstudeerproject.

Inmiddels dragen zo'n 2000 sporters zijn enkelband, om te voorkomen dat ze door hun enkel gaan, voornamelijk in Nederland en Vlaanderen. Fleuren denkt erover om ook in het buitenland te gaan verkopen, maar hij is nog aan het bekijken hoe hij dat wil gaan doen. Of hij contact heeft met producenten van sportschoenen zoals Nike en Adidas wil Fleuren niet zeggen.

Wendbaarder

Je had al braces en tapes die sporters gebruiken om hun enkel te beschermen, maar die fixeren de enkel en daardoor zijn ze minder wendbaar. Met de EXO-L enkelband kun je veel beter presteren, zegt Fleuren.

De Delftse enkelband kun je vergelijken met de veiligheidsriem in een auto. Er komt alleen op spanning te staan als dat nodig is: op het moment dat je door je enkel dreigt te gaan.

Op maat

In 2012 was de enkelband afstudeerproject, daarna volgden twee jaar van ontwikkeling. Vanaf 2014 hebben Fleuren en zijn acht medewerkers van het bedrijf bekeken via welke manier de enkelbanden het best verkocht kunnen worden. In die periode is ook een scanner ontwikkeld, die moet precies de maat opnemen van de enkels van sporters.


Thumbnail

De EXO-L enkelband, uitgevonden in Delft, gemaakt in Nederland.

Juist omdat de enkelbanden op maat gemaakt moeten worden, kun je ze niet in de winkel kopen. De EXO-L enkelband is een echt Nederlands product, de banden worden hier op 3D-printers gemaakt.

'Potentie is giga'

De banden kosten 295 euro per stuk. Als je er meteen twee koopt dan kost je dat 495 euro. Ongeveer 40 procent van de sporters die een band hebben, hebben er twee. Dat betekent dat het bedrijf al een omzet heeft gedraaid van driekwart miljoen euro. Winst wordt er nog niet gemaakt, maar Fleuren denkt dat dat  op korte termijn wel het geval zal zijn. Het belangrijkste is voor Fleuren dat de producten meer in het buitenland worden verkocht, zegt hij.

Volgens Fleuren is de potentie van de enkelbanden 'giga'. Hij wijst op de circa 500.000 keer per jaar dat iemand zijn enkel verzwikt en dat is dan alleen nog in Nederland.

Preventief

Nu wordt de enkelband nog vooral verkocht aan mensen die al last hebben van zwikken. Het liefste wil Fleuren uitbreiden, dat iedereen het preventief gaat gebruiken. Eenmaal verzwikt wordt het namelijk steeds erger. ''Net als vroeger als je een helm droeg met snowboarden, eerst werd je voor gek verklaard als je dat deed, nu is dat normaal.''

Fleuren heeft naar eigen zeggen dagelijks contact met sporters op de Olympische Spelen in Rio. Sommige hockey'ers gebruiken de enkelband al lang, zoals de Duitse Julia Müller, die in Nederland bij Amsterdam speelt. Müller speelt, in tegenstelling tot Nederlandse hockey'sters die de band dragen, wel in Rio. Dat betekent de introductie van de banden op het allerhoogste sportniveau.

Arbeidsmarkt

Hij ziet nog een tweede markt, die voor de arbeidsmarkt. In bijvoorbeeld de bouw zijn werknemers die bijvoorbeeld op de spoorbaan lopen. Als zij hun enkel verzwikken dan betekent dat hij of zij er een aantal weken uitligt en dat is een duur grapje. Maar volgens Fleuren is 80 procent van de verzwikkingen sportgerelateerd.

Meer rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore