Geld en Werk

Vrouwen vaker in crisistijden aan de top (dat is geen goed nieuws)

17 juli 2016 14:00 Aangepast: 30 juli 2017 22:30
Beeld © ANP

Een vrouw als premier benoemen vlak na de brexit? That makes sense, tenminste: vrouwen worden vaker aangesteld tijdens een crisis dan mannen. En dat is eigenlijk helemaal niet zo positief.

Theresa May werd deze week premier van Groot-Brittannië. De 59-jarige politica volgt David Cameron op en is de tweede vrouwelijke premier van het land, na haar beroemde voorganger Margaret Thatcher​. 

Je zou je kunnen afvragen of May ook een kans had gemaakt als het land niet aan de vooravond van een crisis had gestaan. Vrouwen worden sneller aangenomen om een groep mensen te leiden in een moeilijke periode, dan mannen. Sterker nog: 42 procent van de vrouwelijke CEO's kreeg de baan tijdens een crisis, tegenover 22 procent van de mannen, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Utah

Geen glazen plafond, maar een glazen klif

"De glazen klif", heet dit fenomeen ook wel. Psychologen Michelle Ryan en Alex Haslam ontdekten dat vrouwen vaker een leidinggevende positie krijgen, als de organisatie in een onzekere en risicovolle tijd is beland. En dat is niet alleen maar positief: doordat ze vaker het roer in handen krijgen in moeilijke tijden, is de kans groter dat hun carrière mislukt.

Het is al vaker gebeurd: Jill Abramson werd hoofdredacteur van de New York Times in een lastige tijd. Datzelfde gebeurde bij Ina Drew, topvrouw bij JPMorgan Chase. Een jaar later raakte ze haar baan kwijt en trok ze zich terug. "The woman who took the fall for JPMorgan Chase", kopte NY Times. Balanceren vrouwen vaker op een glazen klif dan mannen, of is het spijkers op laag water zoeken?

Problemen zoeken die er niet zijn?

Wellicht, maar er zijn meer voorbeelden te vinden, zoals bijvoorbeeld Marissa Mayer (Yahoo), Mary Barra (General Motors) en Ellen Pao (Reddit). Zij kwamen allemaal het bedrijf binnen op het moment dat het een transitie doormaakte.

Op breder niveau lijkt het probleem ook te spelen. Een ander onderzoek (2005) toonde aan dat tijdens de verkiezingen in Engeland de Conservatieve Partij vaker vrouwen benoemde voor posities die lastiger te kiezen waren, dan mannen. Ook rechtenstudenten zouden problematische zaken sneller aan vrouwelijke procureurs geven, dan aan mannen.

En als vrouwen niet opklommen tijdens een échte crisis, maakten ze wel vaker promotie tijdens een onrustige periode, dan mannen, zagen de onderzoekers van de universiteit van Utah. Eén van de tien vrouwen geeft aan de baan tijdens een onrustige periode te hebben gekregen, terwijl geen van de mannen dat aangaf.

Ligt het aan de vrouwen zelf?

Genoeg geklaag: misschien ligt het wel aan de vrouwen zelf. Het laatst genoemde onderzoek geeft aan dat zij vaker de baan accepteren omdat ze zichzelf graag willen bewijzen. Een andere wetenschapper denkt dat vrouwen beter geschikt zijn om een bedrijf in moeilijkheden te runnen omdat ze 'beter vervangbaar en gemakkelijke zondebokken' zijn. 

Gelukkig zien sommige onderzoekers ook positieve kanten aan het fenomeen: zo zouden vrouwen er beter in zijn om een bedrijf door een lastige periode heen te loodsen omdat ze zorgzamer, creatiever en intuïtiever zijn. Daarnaast is een crisistijd een kans voor hen om tóch op te klimmen, want het gaat nog steeds niet bepaald lekker met vrouwen op topposities.

Twijfel

En betwijfel je of het fenomeen wel écht bestaat? Dan ben je waarschijnlijk een man. 

Uit een onderzoek waarin mannen een krantenartikel lazen over het het fenomeen 'glazen klif', bleek dat ze vaker de neiging om het probleem te bagatelliseren. Zo gooiden ze het bijvoorbeeld vaker op de onzekerheid van vrouwen in leidinggevende posities. Of trokken ze het onderzoek in kwestie in twijfel.

Meer op rtlz.nl:

`