Geld en Werk

Deze oer-Hollandse tapijten vliegen de wereld over

17 maart 2016 15:32 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00

Frits Janssen opende 45 jaar geleden zijn eerste tapijtenwinkel in Nederland. Zijn twee zoons namen het familiebedrijf over, en lieten het uitgroeien tot een waar tapijtenimperium. RTL Z sprak met de jongste zoon: Rogier Janssen.

De handgemaakte tapijten van MARCJANSSEN zijn over de hele wereld te vinden: van de skylounge van het hoogste gebouw ter wereld tot in de videoclip van Beyonce. "We begonnen ooit als familiebedrijf in de Betuwe, maar intussen hebben we een kantoor in Dubai en in New York," vertelt Janssen. Wie hem spreekt, kan niet anders dan denken dat een jongensdroom is uitgekomen.

Oer-Nederlandse tapijten in sterrenhotels
Het begon allemaal op een beurs in Dubai. "Daar gaf iemand ons de tip om te focussen op de luxe hotelbranche, omdat hotels vaak designproducten in hun interieur willen. Na bijna twee jaar kregen we onze eerste opdracht binnen: we mochten drie tapijten maken voor het Plaza Hotel in New York."

Na die opdracht groeide het bedrijf steeds harder. Janssen: "Als je nu de meest luxe hotels in Dubai binnenloopt sta je op een oer-Nederlands tapijt. Maar we houden ons niet alleen bezig met hotels: we maken ook tapijten voor luxe jachten en privévliegtuigen, en particuliere klanten zijn ook van harte welkom."

106 tapijten in één huis
Vaak leveren die particuliere klanten de beste verhalen op. Zo mocht Janssen de tapijten ontwerpen voor een vakantiehuis in Oslo van 50 miljoen euro. "Een waanzinnig mooi ingericht huis, waar de eigenaar maximaal een paar weken per jaar verblijft. Maar onze meest bizarre klus was een paleis in het Midden-Oosten. Dat was zo onvoorstelbaar absurd en mooi, dat heeft echt indruk gemaakt. We hebben er 106 tapijten geïnstalleerd. Het grootste tapijt kwam in de woonkamer terecht en was 300 vierkante meter groot."

Janssen denkt dat één van de redenen van het succes van het bedrijf het bijzondere design van de tapijten is. "We werken met een sterk ontwikkeld designteam. Daarnaast is de service die we bieden denk ik ook een reden voor ons succes. In het Midden-Oosten verwachten mensen dat wanneer er problemen zijn, je op dezelfde dag nog op hun stoep staat. We hebben dat een tijdje vanuit Nederland geprobeerd, maar intussen hebben we een kantoor in Dubai geopend."

Lagelonenlanden
De tapijten laten de broers vooral in India, Nepal en China maken. Inderdaad: de lagelonenlanden. "Maar we zorgen voor goede werkomstandigheden," voegt Janssen snel toe. Zijn vader was al in 1995 mede-oprichter van de organisatie Care & Fair, die zich inzet tegen de uitbuiting van kinderen in tapijtenbranche door gratis scholing en medische zorg te bieden. 

"Als we onze tapijten in Nederland zouden laten knopen, zouden ze het honderdvoudige kosten. Door ze in lagelonenlanden te produceren, houden we de tapijten betaalbaar. In de landen waar onze fabrieken zitten, is het soms gangbaar dat kinderen ook werken, maar wij staan dat niet toe. Wij zeggen dan tegen de families: kinderen horen niet te werken, ze moeten naar school gaan. Met Care & Fair bouwen we scholen in de buurt en regelen we medische zorg. Onze school in Kathmandu is uitgegroeid tot een van de beste scholen in Nepal." 

Hollandse nuchterheid
Ondanks het succes van zijn bedrijf, blijft Janssen nuchter: "Wij vinden het natuurlijk heel gaaf om zaken te doen in New York en in Dubai, maar de grap is dat zij het daar nog veel leuker vinden dat wij uit Nederland komen. En uiteindelijk doen we vooral zaken met mensen die net als wij gek zijn van interieur, dat schept een band. Maar het blijft wel heel cool om op de meest luxueuze locaties te komen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore