Geld en Werk

Albert Heijn gaat voedselverspilling tegen met app

09 november 2015 20:04 Aangepast: 20 februari 2017 13:04
In de horeca en supermarkten wordt jaarlijks voor twee miljard euro aan voedsel verspild Beeld © ANP

Albert Heijn lanceert de Foodzy-app, waarop je kunt zien welke producten in de winkel afgeprijsd zijn omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten.

De winkel wil op deze manier klanten stimuleren om deze producten te kopen, zodat ze niet weggegooid hoeven te worden. Vooralsnog is de app alleen te gebruiken in twee proefwinkels in Almere (Rio de Janeiroplein) en Diemen (Diemerplein).

In de horeca en supermarkten wordt jaarlijks voor twee miljard euro aan voedsel verspild, waarvan het overgrote in de verbrandingsoven verdwijnt. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 90 procent van de mensen voedselverspilling tegen wil gaan, maar dat het niet lukt. Veel supermarktketens bieden producten die bijna over de datum raken, tegen korting aan. Het enige probleem is dat consumenten, in tegenstelling tot 'normale' aanbiedingen, daar pas in de winkel op de hoogte van worden gesteld.

​Andere app
Foodzy moet daar dus verandering in brengen. Overigens is het niet de eerste keer dat zo’n app wordt gelanceerd in de strijd tegen voedselverspilling. NoFoodWasted biedt supermarkten dezelfde optie. De app draait sinds een jaar in vijf verschillende supermarktketens in 25 filialen. Hiermee kunnen consumenten thuis al op de hoogte gebracht worden van de last minute aanbiedingen, zodat ze daar tijdens het opstellen van hun boodschappenlijstje al rekening mee kunnen houden.

De proef is succesvol, zegt mede-oprichter August de Vocht. "We zien een reductie in de voedselverspilling van supermarkten. Supermarkten vinden het ook vervelend om veel voedsel weg te gooien en consumenten zien thuis graag welke producten in de aanbieding zijn." Volgens De Vocht zijn de last-minute aanbiedingen die in de app staan veel sneller uitverkocht. Hoe snel wil hij niet zeggen, maar volgens hem is de teruggang 'substantieel'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van