Geld en Werk

Woningmarkt herstelt sneller dan verwacht, verkopen stijgen explosief

07 april 2016 10:00 Aangepast: 31 juli 2017 21:30

De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar harder dan verwacht gestegen. Vooral in Amsterdam ontploft de markt: daar liggen de prijzen 20 procent hoger dan vorig jaar.

In een jaar tijd werden huizen door de bank genomen 5,5 procent duurder, blijkt uit nieuwe cijfers van de NVM. In vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar stegen de prijzen met 1 procent. Over heel 2015 stegen de prijzen met 3 procent, becijferde het CBS al eerder.

De gemiddelde huizenprijs in het hele land stijgt hard, maar is onvergelijkbaar met Amsterdam. Bekijk hier hoe de huizenprijzen in jouw regio zijn veranderd:

Woningen raken op
Door de grote vraag naar huizen wordt het voor kopers steeds moeilijker om een nieuwe woning te vinden. De voorraad huizen die te koop staan daalde in een jaar tijd met 17 procent. Halverwege februari stonden er nog 117.256 huizen te koop bij NVM-makelaars.

Het aantal woningverkopen nam in een jaar tijd met 20 procent toe. Zelfs de NVM is verbaasd over die explosieve stijging: "De mate waarin het herstel voortzet, is licht verrassend: na het uitstekende jaar 2015 verwachtten wij een afvlakking van de toename van het aantal transacties", zegt voorzitter Ger Hukker. Volgens de makelaarsvereniging is de lage hypotheekrente de grootste aanjager van de woningmarkt.

Markt kookt droog
Amsterdam is ook wat betreft het aantal verkochte woningen een bijzondere uitschieter, in dit geval naar beneden. In Amsterdam werden twee procent minder huizen verkocht.

"Daaraan zie je de overspannenheid op de hoofdstedelijke markt: te weinig nieuw aanbod op de markt om aan de vraag te voldoen. Daar is de markt letterlijk aan het droogkoken."

Verschillen groot
De verschillen tussen de verschillende regio’s zijn groot. Opvallend genoeg stegen de prijzen naast de grootstedelijke gebieden ook in Zeeuws-Vlaanderen hard. Daar werden huizen gemiddeld meer dan negen procent duurder.

In Noordoost Groningen en Zuid-Limburg stegen de prijzen juist helemaal niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore