Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nieuwe tegenslag voor V&D-eigenaar: megaverlies voor Scotch & Soda

Opnieuw een tegenslag voor private equityfonds Sun Capital, de eigenaar van het failliete warenhuis V&D. Het hippe Nederlandse modemerk Scotch & Soda, sinds 2011 eigendom van Sun Capital, leed afgelopen boekjaar een verlies van 74 miljoen euro.

Het megaverlies is vooral te wijten aan een afschrijving van 70 miljoen euro op de groothandel van Scotch & Soda, die kleding levert aan winkels en warenhuizen. Die winkeliers hebben het zwaar door de economische malaise in Europa en de opkomst van online winkelen, zo schrijft Scotch & Soda in het eind vorig jaar gedeponeerde jaarverslag.

De groothandel is goed voor meer dan driekwart van de omzet van het in Hoofddorp gevestigde Scotch & Soda. De rest komt uit 58 eigen winkels en een webwinkel. Daar stijgt de omzet, maar niet hard genoeg om de tegenvallende verkopen in de winkelstraat goed te maken. Scotch & Soda benadrukt dat de eigen winkels en de webwinkel een snelle groei hebben en een groter deel van de winst uitmaken. Het bedrijf zelf vindt dat ze het 'gewoon goed' doen.

De klad erin
Jarenlang groeide het modemerk als kool, maar daar is de klad in gekomen. De omzet groeide weliswaar van 330 miljoen euro in 2013 naar 423 miljoen euro in het boekjaar 2014/2015, maar daar had het kledingmerk wel een half jaar langer de tijd voor. Omdat het bedrijf overstapt naar een gebroken boekjaar, liep het jaar voor Scotch & Soda van 1 januari 2014 tot en met 31 mei 2015 in plaats van de gebruikelijke 12 maanden.

Opvallend genoeg bespaart Sun Capital ook geld door de tegenvallende prestaties van het kledingmerk. De prijs die het investeringsfonds voor Scotch & Soda betaalde is namelijk deels afhankelijk van de winst die het kledingmerk in de periode 2011 tot en met 2014 maakt. 

​In 2013 wel winst
Sun Capital kocht Scotch & Soda in 2011 voor naar schatting 350 miljoen euro van ondernemers Patrick Munsters, Joep Krouwels, Eric Bijlsma en Laurens Hompes. Doordat de winst in 2013 en de vooruitzichten voor 2014 lager uitvielen dan verwacht, hoefde Scotch & Soda de oud-eigenaren 26,4 miljoen euro minder te betalen dan het had gereserveerd. Mede door die meevaller bleef er in 2013 onder de streep een nettowinst van 41,3 miljoen euro over.