Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Koers herstelt niet: waarom Ahold zo kwetsbaar is voor Amerikaans nieuws

Ahold boekt 31 miljard omzet in Amerika, bijvoorbeeld met bezorgdienst Peapod - Beeld © ANP

Ahold Delhaize is vanochtend nauwelijks hersteld van de klap van vrijdag. Toen verloor het aandeel bijna 10 procent van zijn waarde, na zorgwekkend nieuws uit de VS. Waarom is het oer-Nederlandse Ahold zo kwetsbaar voor Amerikaanse ontwikkelingen?

Nederlanders kennen Ahold vooral van de ruim duizend supermarkten van Albert Heijn, en de drogisterijen van Etos en de drankwinkels van Gall & Gall. De meesten zullen ook wel weten dat het concern sinds de fusie in 2016 ook de gelijknamige supermarkten Delhaize in België bezit.

Twee derde omzet in VS

Minder bekend is dat Ahold in de Verenigde Staten véél groter is dan in Nederland en België. Maar liefst twee derde van de omzet komt uit Amerika. Ahold Delhaize bezit ruim duizend winkels van Food Lion, en de ketens Stop & Shop (413 winkels), Giant (315 winkels) en Hannaford (181 winkels). Ook is het actief met de online bezorgdienst Peapod.

 Die tweeduizend Amerikaanse winkels zijn goed voor een gezamenlijke omzet van bijna 31 miljard euro. Daarmee is Ahold een van de grotere supermarktbedrijven van Amerika.

Twee miljard beurswaarde verdampt

Dat is de reden dat beleggers zo heftig reageren op het nieuws van donderdag en vrijdag. Donderdag gaf supermarktconcern Kroger uit Cincinatti een winstwaarschuwing, mede als gevolg van intense prijsconcurrentie tussen supermarkten. Het aandeel Ahold reageerde met een koersverlies van 4 procent.

Nadat de internetretailer Amazon vrijdag een bod uitbracht op de luxe biologische winkelketen Whole Foods, kelderde de koers van Ahold Delhaize pas echt. Het aandeel verloor die dag uiteindelijk 9,5 procent. Daarmee verdampte 2 miljard euro aan beurswaarde.

Beleggers vrezen dat Whole Foods met de financiële slagkracht en internetkennis van Amazon een nog grotere concurrent van Ahold Delhaize en andere Amerikaanse supermarkten wordt.

Middensegment nog lastiger

Daarnaast speelt de vrees dat vooral Amerikaanse supermarkten in het middensegment - zoals de winkels van Ahold - het nóg lastiger gaan krijgen. In de kledingretail is al langer zichtbaar dat juist de goedkopere én de duurdere winkels zich het makkelijkste kunnen ontworstelen aan de malaise in de sector. Als die trend zich doorzet bij de supermarkten, is dat geen goed nieuws voor de Amerikaanse divisie van Ahold. 

De bovenkant van de markt wordt gedomineerd door partijen als Whole Foods, die door de overname door Amazon nog sterker kan worden. En ook aan de onderkant van de markt wordt de concurrentie sterker.

In februari kondigde Lidl aan de sprong naar Amerika te maken. Deze zomer opent de Duitse discounter de eerste 20 supermarkten, en zomer volgend jaar moeten er al 100 winkels staan. Uiteindelijk mikt Lidl op 600 winkels. Prijsvechter Aldi is al sinds 1976 actief in de VS.

Koersval geen impulsreactie

Het aandeel Ahold koerst al sinds het voorjaar van 2015, dus ruim twee jaar stabiel rond 20 euro. Maar na de winstwaarschuwing van Kroger en het overnamebod op Whole Foods sloot het aandeel vrijdag op 16,70 euro.

De koers in de ochtendhandel van maandag geeft aan dit het geen impulsieve paniekreactie was. Het aandeel is om 13 uur nauwelijks opgekrabbeld, met een plus van één procent.

UPDATE: Om 15.30 uur schoot de koers van Ahold in het rood. Het aandeel sloot maandag op 16,41 euro, een verlies van 1,7 procent.

 

Thumbnail