Ga naar de inhoud
Onderzoek

Kinderen nonchalanter met pincode: 'Zorgwekkende ontwikkeling'

Beeld © ANP

Steeds meer kinderen pinnen zelfstandig, maar ze gaan wel minder veilig om met hun pincode dan vijf jaar geleden. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting. Veilig met geld kunnen omgaan, is een vereiste voor het voorkomen van financiële problemen.

Het percentage kinderen vanaf 10 jaar dat zelfstandig pint, is gestegen van 17 naar 31 procent. Maar het percentage dat de pincode uit het hoofd kent, is met 16 procent gedaald, blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nibud, dat mede mogelijk is gemaakt door SNS. 

'Schrikbarend
Lees ook:
'Schrikbarend weinig' hulp voor mensen met betaalproblemen

Ouders weten verder minder zeker of hun kind veilig pint. In 2013, toen het vorige onderzoek werd gehouden, wist nog 90 procent dat niemand kon meekijken als hun kind pinde, nu is dat 72 procent.

Het Nibud vindt het ook belangrijk dat kinderen leren dat het kijken naar bij- en afschrijvingen er ook bij hoort. Slechts 9 procent van de 10-plussers houdt uit zichzelf de afschrijvingen in de gaten.

Zakgeld

Net als in 2013 krijgt ook nu een derde van de kinderen geen zakgeld. Soms omdat het kind dat niet nodig heeft, maar ook zeggen veel ouders daar geen geld voor te hebben.

Het Nibud ziet tenslotte dat een vijfde van de 10-plussers nog helemaal niet bezig is met geld. Dat is meer dan in 2013, toen was dat 16 procent. Onderzoek wijst echter steeds weer uit dat kinderen die van hun ouders leren hoe ze goed met geld om kunnen gaan, als volwassene minder kans op financiële problemen hebben, stelt het Nibud.

Zo lukt het je dit jaar wél om te sparen

05:54
Alles wordt duurder en sparen lijkt wellicht onmogelijk, maar dat is het zeker niet. Financieel deskundige Marjan Heemskerk geeft spaartips.
Bron: ANP