Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hypotheek aanvragen: hierdoor kun je minder lenen

Beeld © ANP

Heb je een private leaseauto op je naam staan, dan kun je flink wat minder hypotheek krijgen. Dat is schrikken voor veel mensen. Welke factoren kunnen nog meer tegenzitten bij het kopen van een huis? We zetten er vijf op een rij.

Sinds 1 juli zijn de regels voor kredietverstrekking veranderd. Als je nu bijvoorbeeld een auto privé leaset, wordt een deel van de waarde daarvan geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Een deel daarvan wordt gezien als lening; dat bedrag kun je dan niet meer besteden aan je hypotheek.

Maar een leaseauto is niet de enige post die in de weg kan zitten. Deze factoren spelen ook in je nadeel als je een hypotheek aanvraagt:

1) Een persoonlijke lening

De meest voor de hand liggende is wel de persoonlijke lening. Een 'gewone' lening die je afsluit bij de bank of andere kredietverstrekker wordt afgetrokken van de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

2) Een fiets gefinancierd via een fietsplan

Heb je een mooie (elektrische) fiets via het fietsplan van je werkgever? Die wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar komt wel op een werkgeversverklaring te staan.

Op een werkgeversverklaring moet je baas onderhandse leningen opgeven. Dat kan een fietsplan zijn, maar ook loonbeslag (als een deurwaarder beslag legt op je loon) of een voorschot op je salaris. Hypotheekverstrekkers kijken niet naar de achtergrond van die onderdelen, maar wel naar de bedragen.

Thumbnail

3) Huis-, tuin- en keukenproducten die je later afbetaalt

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het leasen tegenwoordig. Denk aan een wasmachine, cv-ketel of kunststof kozijnen die je nú koopt, maar pas later betaalt.

Over het algemeen geldt hierbij: koop je iets waarvoor je een afbetalingsregeling afspreekt die langer duurt dan drie maanden, voor een bedrag hoger dan 500 euro, dan levert dat een BKR-registratie op. En die werkt in je nadeel bij het aanvragen van een hypotheek.

4) Rekening met de optie om rood te staan of doorlopend krediet

Rood staan wordt gezien als een lening, ook de optie om rood te staan terwijl je er geen gebruik van maakt. Hetzelfde geldt voor doorlopend krediet, de afspraak waarbij je altijd 5000 of 10.000 euro tot je beschikking hebt. 

5) Creditcard

Ook al betaal je netjes elke maand je rekeningen: een creditcard wordt ook gezien als een lening. Er zit een limiet op de uitgaven die je kunt doen met je creditcard, bijvoorbeeld 5000 of 10.000 euro. Dat telt mee bij je hypotheekaanvraag.

Deze dingen worden niet geregistreerd:

Tot slot, ter geruststelling: een betalingsachterstand (van minder dan vier maanden) op je hypotheek, studielening en telefoonabonnement wordt niet geregistreerd bij het BKR (hoewel voor de laatste in de toekomst wel weer andere regels kunnen gaan gelden). Maar, waarschuwt Vereniging Eigen Huis, laat je daardoor niet misleiden: "Linksom of rechtsom: je hebt een schuld die je moet terugbetalen."

Zie je door de bomen het bos niet meer? Er zijn verschillende soorten leningen en kredieten waarvoor verschillende registratieafspraken gelden, op de site van het BKR kun je er een overzicht van bekijken en inloggen om je persoonlijke gegevens te checken.

Meer op rtlz.nl:

Dit is een artikel van