Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wiebes: We hadden nooit moeten beginnen aan subsidies elektrische auto

De 6 miljard euro aan subsidie van hybride en volledige elektrische auto’s heeft geen milieuwinst opgeleverd. Het heeft de auto-industrie wel in staat gesteld op andere plekken meer vervuilende auto’s te verkopen.

Deze harde kritiek uit staatssecretaris Wiebes van Financiën in een interview in Autoweek. "We hadden er nooit aan moeten beginnen", zegt de bewindsman. "We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen."

Leaserijders krijgen wel subsidie, maar rijden op benzine

De leaserijders, die gretig gebruik maakten van de regeling, bleken in praktijk maar voor een kwart elektrisch te rijden. Daardoor was het in de praktijk eigenlijk een subsidie op benzine-auto's. Voor elke zuinige auto die hier verkocht werd kon de industrie elders in Europa een onzuinige wagen verkopen.

Wiebes hekelt daarom ook de subsidie voor volledig elektrische auto's. Om aan de Europese CO2-eisen te voldoen moet de auto-industrie een flink aantal zuinige auto's zien te verkopen. "Autofabrikanten zullen binnen hun eigen gamma aan CO2-beprijzing moeten doen om het zuinige deel aantrekkelijk te maken. En dat zonder dat de overheid steeds de portemonnee moet trekken.