Ga naar de inhoud
Vier adviezen

En dan ineens ben je multimiljonair. Wat moet je met 30 miljoen?

Sander van de Vooren Beeld © EIGEN FOTO

Speel jij mee met de Postcode- of Staatsloterij? Dan heb je misschien allang bedacht wat jij gaat doen als je het nieuwe jaar begint als multimiljonair. Een nieuwe auto? Een groter huis of een verre vakantie? En waarom eigenlijk niet allemaal? Vier adviezen door prijswinnaarsbegeleider Sander van de Vooren.

Van de Vooren heeft naar eigen zeggen 'een van de leukste beroepen ter wereld'. Hij adviseert sinds drie jaar de winnaars van de Staatsloterij in Rijswijk.

"Mensen spelen mee in de hoop dat ze iets winnen, maar als ze dan winnen, komt het toch nog onverwacht", zegt hij. "Er doen zoveel mensen mee, zeker aan de oudejaarstrekking. De kans is niet groot, maar er is altijd wel iemand die wint."

Vier adviezen van de prijswinnaarsbegeleider

1. Zet het geld op een spaarrekening

Prijswinnaars hoeven geen sporttas of koffer mee te nemen naar Rijswijk. Het geld wordt in één keer overgemaakt, of naar verschillende rekeningen als je in een groep meespeelt. Dan moet je wel kunnen aantonen wie er allemaal hebben meebetaald.

2. Plan een aantal afspraken in met een financieel adviseur

Overleg met een notaris, fiscalist, private banker of beleggingsadviseur. Je hebt misschien al wel een idee wat je wilt doen met het geld, maar in zulke gesprekken worden dromen pas echt concreet.

Verder kunnen financieel adviseurs helpen met hoe je zo lang mogelijk zoveel mogelijk plezier kunt halen uit je geld. Het maakt uit of je 30 bent en je wint 30 miljoen euro, of je bent 67 en je wint 30 miljoen.

3. Neem de tijd om ideeën concreet te maken

Je hoeft niet volgende week alles al geregeld te hebben. Neem de tijd om je te laten adviseren. Overleg eens rustig met je partner of familie. Neem de tijd om je die nieuwe wereld van veel geld eigen te maken. Stel dat je voor het eerst gaat beleggen, dan zul je je daar eerst goed in moeten verdiepen.

4. Geniet ervan

Dit is misschien wel het belangrijkste advies. Koop direct iets leuks voor jezelf. Een auto bijvoorbeeld, of al is het maar een nieuwe telefoon. In elk geval iets waar je heel erg blij van denkt te worden. Genieten is het belangrijkste, naast dat je de zaken goed moet regelen voor jezelf.

In 2014 berekende hoogleraar kansberekening Remco van der Hofstad hoe klein de kans is op de hoofdprijs. "De kans dat je acht keer op rij zes gooit met een dobbelsteen is groter dan dat je 30 miljoen wint op oudejaarsavond", zegt Van der Hofstad.

24 keer op rij kop

Of gooi een muntje op. De kans dat je 24 keer op rij kop gooit, is groter dan 30 miljoen euro winnen bij 4,3 miljoen verkochte miljoenen.

"Als je geld wil verdienen, moet je niet meedoen aan de loterij", adviseerde Van de Hofstad. "Mensen beslissen niet op basis van gezond verstand dat ze een lot gaan kopen. Ze doen dat vanuit hun emotie, vanuit een droom. Als die emotie er niet zou zijn, zou niemand nog meedoen."

Eind 2015 verbrandde econoom Mathijs Bouman zijn staatslot:

Bron: RTL Nieuws
Dit is een artikel van