Btw-verhoging

Zoveel duurder ben jij uit aan de kassa in 2019

28 december 2018 10:33 Aangepast: 28 februari 2019 12:38
Aan de kassa bij Lidl (archieffoto). Beeld © ANP

Schrik niet als je 1 januari bij de kassa staat om je boodschappen af te rekenen. Omdat je meer btw moet betalen zal dezelfde tas met boodschappen in 2019 duurder zijn dan in 2018. Bereken hier zelf hoeveel jij meer kwijt bent vanaf 1 januari.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boek je zomervakantie voor 1 januari (en nog vier bespaartips)

Voor een tas vol boodschappen van 50 euro (2018), betaal je vanaf 1 januari bijna 1,50 euro extra. Geen gigantisch bedrag, maar al die keren dat er 1,50 euro extra moet worden betaald, kunnen samen toch een aardig bedrag per jaar betekenen.

125 euro per jaar

Zo betaalt een gezin van vier (twee kleine kinderen) volgens het Nibud nu bijna 90 euro per week aan boodschappen om te eten. Op een heel jaar zijn zij door de btw-verhoging vanaf 2019 zo'n 130 euro extra kwijt ten opzichte van de huidige situatie.

Voor die 130 euro kun je als gezin natuurlijk leuke dingen doen. Bijvoorbeeld  een dagje uit. Maar vergis je niet: ook kaartjes voor de dierentuin, het pretpark, een bezoek aan de kapper of een concert worden met ingang van 1 januari duurder. Daarvoor geldt namelijk het zelfde verhoogde btw-tarief (van 6 naar 9 procent).

Bereken het zelf

In de rekenhulp hieronder kun je uitrekenen hoeveel kosten jij extra maakt in 2019. De rekenhulp toont het bedrag dat je extra kwijt bent aan btw en houdt geen rekening met wijzigingen in de prijs van producten die los staan van de btw-verhoging. 

'Toch meer te besteden'

De gewijzigde btw merken we dus direct aan de kassa. Maar volgens het Nibud heeft de gemiddelde Nederlander ondanks de btw-verhoging en stijging van de zorgpremie in 2019 toch meer te besteden.

Dat komt doordat andere maatregelen en kortingen vanuit het Rijk er voor zorgen dat huishoudens gemiddeld toch 35 euro per maand meer te besteden hebben. Wel zijn er verschillen per situatie en waarschuwt het Nibud iedereen vooral naar zijn eigen situatie te kijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore