Oplichting

Dit jaar al 307 nep-webwinkels offline gehaald door politie

15 december 2018 16:15 Aangepast: 15 december 2018 16:20
Magazijn van een webshop. Beeld © ANP

Er zijn dit jaar al ruim 300 nep-webwinkels gesloten. En de politie verwacht dat er voor het eind van het jaar nog eens honderd volgen. Vooral rond de feestdagen komen er veel nepwinkels bij.

Dat zegt het Landelijk Meldpunt Internetoplichting op NPO Radio 1. De nep-webwinkels die offline werden gehaald, hadden allemaal een .com-domein en gebruikten logo's en kleuren van echte merken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorme toename in nepwebshops, zo voorkom je oplichting

"Sinds de laatste week van november zien we dat er allerlei websites ontstaan die zich voordoen als Coolblue, Kijkshop, KPN en Tele2", zegt de politie. "Ze gebruiken de domeinnaam van deze bedrijven en voegen daar dan –deals, -actie, -uitverkoop, -shop of –nederland aan toe."

'Blijf alert'

De politie roept consumenten op alert te zijn op foute vertalingen, webshops waar alleen met bitcoins betaald kan worden en ongeloofwaardige prijzen. Mensen die er in trappen krijgen soms nepproducten opgestuurd of helemaal niks.

Bij de politie zijn inmiddels 75 aangiften over dit soort websites binnengekomen. Gedupeerden hebben daarbij tussen 500 en 600 euro schade. De politie adviseert om altijd aangifte te doen als je het slachtoffer bent van een nep-webwinkel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore