Ga naar de inhoud
Moeilijk rondkomen

'Schrikbarend weinig' hulp voor mensen met betaalproblemen

Beeld © Getty Images

Veel Nederlanders met betalingsproblemen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Daarvoor waarschuwt het Nibud. De helft van de mensen met ernstige betalingsproblemen weet niet waar ze terecht moeten.

Er zijn volgens het Nibud in ons land 1,5 miljoen mensen met een betalingsprobleem. De helft van hen heeft ernstige problemen, waardoor bijvoorbeeld gas, water en elektra al zijn afgesloten. 

Sta
Lees ook:
Sta je rood of rekeningen niet betaald? De bank gaat je een berichtje sturen

Vooral over die laatste groep maakt het Nibud zich zorgen. Het grootste deel van hen weet niet waar ze terecht kunnen voor hulp. "Als je bedenkt dat onder deze groep ook veel alleenstaanden met kinderen zijn, begrijp je waarom we ons daar grote zorgen over maken", zegt de directeur van het Nibud.

Afsluiten van energie

Uit het onderzoek blijkt dat de problemen steeds ernstiger worden. In 2009 kwam het afsluiten van energie of het leggen van loonbeslag bij 'een enkeling' voor. Inmiddels heeft vijf tot zeven procent van de mensen daarmee te maken.

Het Nibud zegt dat op dit moment 2,6 miljoen huishoudens moeite hebben om rond te komen. Dat aantal is wel gedaald ten opzichte van 2015. Toen ging het om 45 procent, nu om 38 procent van de huishoudens.

Deze rekeningen worden het vaakst te laat betaald

  1. Zorgverzekering
  2. Energie
  3. Huur of hypotheek
  4. Water

Bron: Nibud

Dit is een artikel van