Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bierbrouwers zijn eruit: fusie AB InBev en SABMiller gaat door

Beeld © ANP

Cheers! De grootste bierbrouwer ter wereld is geboren, want AB InBev koopt definitief het moederbedrijf van Grolsch, SABMiller.

De Amerikaans-Belgische bierbrouwer AB Inbev jaagt al langer op het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller. Gisteren verhoogde de eerste het bod nog maar eens naar 43,50 pond per aandeel; het uiteindelijke bod is uitgekomen op 44 pond per aandeel. Wat SABMiller brengt op een totale waarde 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro). Daarmee is de fusie - of overname - nu rond. 

'Einde van Dommelsch'
Hiermee ontstaat de grootste bierbrouwer ter wereld. De combinatie van de bedrijven is goed voor een omzet van omgerekend bijna 57 miljard euro en een bedrijfsresultaat van ruim 21 miljard euro. De nieuwe biermoloch verkoopt jaarlijks wereldwijd ruim 700 miljoen hectoliter bier. Ter vergelijking: de huidige nummer drie, Heineken, is goed voor 181 miljoen hectoliter en een omzet van 21 miljard euro.

Het kan het einde betekenen voor Nederlandse biermerken, stelde bierkenner Henk Hovens vorige week bij RTL Z. In de regel bekijken brouwers na een grote overname opnieuw hun merkenportfolio per land, en schrappen de minst kansrijke merken om kosten te besparen. Volgens Hovens zal dat gaan gelden voor Dommelsch, dat op dit moment al wordt verwaarloosd. “De afgelopen jaren wordt vooral geïnvesteerd in het merk Jupiler, ten koste van Dommelsch. Hertog Jan heeft een rol als premium pils, voor de bovenkant van de markt. Als Grolsch straks ook in de portefeuille van AB Inbev komt, zal Dommelsch zeker helemaal verdwijnen.”

Tweede beursnotering
AB InBev ziet na de overname vooral groeimogelijkheden in Afrika; het wil een tweede beursnotering aanvragen in Johannesburg, naast de bestaande in Brussel.