Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Keihard 'nee' SABMiller tegen InBev in bieroorlog

Beeld © AFP

Bierbrouwer SABMiller vindt het bod van concurrent Anheuser Busch InBev te laag en wijst het van de hand. "Het bod is maar een klein beetje hoger dan het eerste bod", motiveert de brouwer haar afwijzing, die het aan haar aandeelhouders stuurde.

Het bestuur van de Brits-Zuid Afrikaanse brouwer komt later nog bij elkaar om een officiele verklaring te geven. De brouwer schrijft verder dat ze er genoeg vertrouwen in hebben om op eigen benen winstgevend te blijven. Daarnaast verwijten de Britten de Amerikanen de timing van het bod; die is 'opportunistisch' vanwege de lage koers van het aandeel. SABMiller is er ook niet gerust op dat toezichthouders in de Verenigde Staten en China toestemming geven voor de deal. 

Vanochtend deed AB InBev een vijandig bod op SABMiller, van 92 miljard euro. Het was het eerste officiële bod, nadat in de afgelopen maanden al in het geheim op de brouwer was geboden. Met de samensmelting van wereldmarktleider AB InBev en nummer twee SABMiller zou veruit het grootste bierconcern ter wereld ontstaan met een jaarlijkse omzet van omgerekend bijna 57 miljard euro en een bedrijfsresultaat van ruim 21 miljard euro. De geboden 68 miljard pond was de op drie na hoogste overnamesom ooit.

Pas praten bij hoger bod
De afgelopen dagen deden al geruchten de ronde dat SABMiller pas zou willen praten bij een bod van 45 pond per aandeel, hetgeen neer zou komen op ruim 99 miljard euro. De beoogde prooi stelde dat het jongste bod 'slechts 15 pence hoger is dan het voorstel dat we op 5 oktober afwezen'. Op diezelfde dag concludeerde het bestuur dat zelfs een bod van 42 pond per aandeel te laag zou zijn, zei president-commissaris Jan du Plessis van SABMiller.

Du Plessis bestempelt SABMiller als 'het kroonjuweel van de mondiale bierindustrie'. AB InBev heeft SABMiller volgens hem nodig vanwege zijn 'unieke en ongeëvenaarde' scala aan merken en afzetmarkten. SABMillers grootaandeelhouder Altria, met een belang van 27 procent, steunt het bod wel.