Videoconferenties kunnen ongemakkelijk zijn. Je bent vergeten je blouse dicht te knopen, of de partner van je baas loopt per ongeluk naakt voorbij in beeld. Hoe kun je zo'n videovergadering een beetje galant aanpakken?
1. Houdt privé en werk gescheiden
Zorg ervoor dat je huis er niet uitziet alsof de Slag bij Waterloo net is nagespeeld: haal het kinderspeelgoed van de vloer en ruim die jassen op. Nog beter is om ervoor te zorgen dat je voor een rustige muur zit, of een boekenkast.
Vergader je vanuit thuis? Waarschuw je huisgenoten even. Het is voor alle partijen prettig dat ze niet plotseling na het douchen door het beeld lopen. Want dan kan niemand zich daarna nog concentreren.
2. Belicht je gezicht
Het kost iets meer moeite, maar ziet er wel professioneler uit: zorg ervoor dat je gezicht van voren belicht wordt. Belichting van een peertje boven je hoofd kan ervoor zorgen dat je gezicht er op beeld donker uitziet, waardoor je moe of onbetrouwbaar over kan komen. Zorg dus liever voor een lampje op je bureau of verplaats je laptop naar een gunstige plek bij een raam en hou de gordijnen open.
Misschien voelen al deze voorbereidingen in eerste instantie wat vreemd en ijdel, maar je collega's zullen het waarderen. Niemand heeft behoefte om te vergaderen met een mysterieuze maffiabaas.
3. Trek geen witte kleren aan
Bel je vanuit huis? Dan spreekt het natuurlijk voor zich dat je jezelf even fatsoenlijk aankleedt.
Je wilt dat je collega's op je mond en ogen letten, zodat ze goed naar je constructieve opmerkingen luisteren. Daarom is het voor vrouwen een goed idee om glimmende sieraden even af te doen en de knoopjes van hun blouse niet te ver open te laten. Dat laatste gaat overigens ook op voor mannen.
Een groot wit vlak in beeld, bijvoorbeeld van een overhemd of blouse, is ook storend tijdens een videocall. Doe dus even een jasje aan of een sjaal om, zodat je het oppervlak een beetje 'breekt'. Want het laatste wat je wilt, is dat je kleding afleidt van jouw boodschap.
4. Kijk ín de camera
We begrijpen het: het is ongemakkelijk om de hele tijd in beeld te zijn. Maar dat is geen excuus om de hele tijd naar jezelf te staren om te zien hoe je mond beweegt en om te controleren of je haar wel goed zit.
Je mag best naar je beeldscherm kijken als de ander praat. Sterker nog: dat is erg beleefd. Maar als je zelf het woord neemt, richt je je ogen op de camera. Op deze manier zorg je ervoor dat je de ander ook echt aankijkt en dat komt een stuk sympathieker over op de tegenpartij.
5. Beheers je
Ook al zit je praktisch alleen in de kamer: blijf in control. Doe gewoon alsof je echt in een vergadering zit en houdt dus je manieren.
Dus: niet eten, in geen neus pulken, niet je nagels lakken, aan je tenen frummelen of één van die andere (iets wat smerige) dingen doen die je stiekem uitspookt als je alleen bent. En besef dat iemand de hele tijd naar je kijkt, dus dat je ook niet even onopvallend kunt geeuwen of je e-mail op je mobiel kunt checken.
6. Check altijd of de camera uit of aan staat
Zet de camera heel bewust aan en uit, en wacht na het gesprek voor de zekerheid heel even een paar seconden voordat je een flinke vloek of een extreme kreet van vreugde uitkraamt. Scheelt een hoop ellende.