Geld en Werk

Apple-ceo is fel tegen achterdeurtje voor NSA

02 oktober 2015 11:07 Aangepast: 02 oktober 2015 11:58
Beeld © Getty

Apple-ceo Tim Cook heeft zich fel uitgesproken tegen het gebruik van zogeheten achterdeurtjes in de software. Met zo'n achterdeurtje kunnen geheime diensten gegevens over gebruikers verzamelen.

"Privacy is een fundamenteel mensenrecht", zegt Cook tegen de Amerikaanse zender NPR.

Uit onthullingen van Edward Snowden is gebleken dat de Amerikaanse geheime dienst geregeld via achterdeurtjes data aftapt. Veel technologiebedrijven hebben het bestaan van dergelijke achterdeurtjes ontkend, en zijn ook fel tegen het installeren ervan. Maar Apple-ceo Cook is één van de eersten die zich er publiekelijk zo hard tegen uitspreekt. 

Achterdeurtje voor de goede jongens
"De nationale veiligheid is altijd belangrijk, maar de realiteit is dat als wij een achterdeurtje maken voor de goede jongens, de slechteriken er ook in kunnen. Zoiets betekent dat we allemaal niet veilig zijn. Daarom ondersteun ik geen enkel achterdeurtje voor geen enkele overheid - ooit", aldus Cook

Apple versleutelt sinds iOS 8 heel veel data van klanten lokaal op een iPhone of iPad. Daarmee maakt Apple een statement tegen overheden die wel een permanente tapmogelijkheid willen hebben. De Britse premier David Cameron heeft bijvoorbeeld voorgesteld encryptie helemaal te verbieden, omdat dergelijke technologie het afluisteren van terroristen te lastig zou maken. Bij Android is het al veel langer mogelijk om data te versleutelen, maar gebeurt dit - in tegenstelling tot iOS - niet automatisch.

Overhandigen gegevens klanten
Cook bevestigt dat Apple wel data van gebruikers aan de Amerikaanse overheid overhandigt: "De overheid komt wel eens bij ons aankloppen. Als ze het op de correcte wijze vragen, door een verzoek via de rechtbank te laten lopen, geven we de informatie. Maar alleen als we die informatie hebben."

In de Verenigde Staten is er een zogeheten Foreign Intelligence Surveilance Court (FISC). Uitspraken van deze rechtbank zijn geheim en worden onder andere door de Amerikaanse geheime dienst NSA gebruikt om onopgemerkt dataverzoeken te doen. Apple mag deze verzoeken niet delen met hun klanten. Deze rechtbanken kwamen aan het licht door de onthullingen van Edward Snowden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore