Geld en Werk

Expats blij: Amsterdam minder duur geworden

21 juni 2017 11:26 Aangepast: 21 juni 2017 11:32
Beeld © Getty

Amsterdam is flink gedaald op de lijst met duurste steden ter wereld voor expats. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van adviesbureau Mercer.

Ieder jaar maakt Mercer de Cost of Living Index. Daarin worden onder andere de kosten van wonen, vervoer, boodschappen en diensten vergeleken in verschillende steden, met name voor multinationals die expats over de hele wereld hebben.   

Sterke dollar

Onze hoofdstad daalde dit jaar naar plek 85. Vorig jaar was Amsterdam nog 64ste op de lijst. Dat Amsterdam goedkoper is geworden voor expats klinkt misschien onwaarschijnlijk, al was het maar omdat de huizenprijzen in de hoofdstad de pan uit rijzen.

Maar toch is er een goede reden voor: de sterke dollar ten opzichte van de euro. Daardoor zijn Amerikaanse bedrijven minder geld kwijt aan de kosten voor het levensonderhoud van hun expats in Nederland.

Brexit

Dat valutaeffect zag je bij meerdere steden terug. Ook Engelse steden daalden op de lijst, door de daling van het pond na de aangekondigde brexit. Zo zakte Londen 13 plaatsen naar plek 30, net als Aberdeen (plaats 146) en Birmingham (147).

Afrika

De duurste stad om te wonen is de Angolese hoofdstad Luanda. Afrikaanse steden staan sowieso hoger in de ranglijst, omdat de huizenprijzen er hoger liggen en moet worden betaald voor goede beveiliging. Tunis in Tunesië is de goedkoopste stad voor expats om te wonen.

Dit is de top 10

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`