Geld en Werk

Door het slechte weer wordt je verzekering veel duurder

11 augustus 2016 20:49 Aangepast: 30 juli 2017 17:00

Het verlies van honderden miljoenen euro's wegens storm- en hagelschade in juni van dit jaar, zorgt ervoor dat verzekeraar Achmea de verzekeringspremie voor schade aan huizen, auto's en boerenbedrijven gaat verhogen. Dit jaar zou je al meer moeten gaan betalen.

Achmea heeft in het eerste halfjaar een flink verlies geleden door hogere uitkeringen voor regen- en hagelschade. "Door de stijgende schadekosten als gevolg van de klimaatverandering, zijn premieverhogingen voor bijvoorbeeld huizen- en autobezitters en de agrarische sector onvermijdelijk", zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea in een toelichting.

Die verhogingen worden al vanaf de tweede helft van dit jaar ingevoerd, voegde hij desgevraagd toe, zonder exacte percentages of bedragen te willen noemen.

Dik verlies door flinke schade

Het nettoverlies van Achmea kwam in het eerste halfjaar uit op 24 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 272 miljoen euro een jaar geleden. 30.000 klanten deden als gevolg van het noodweer een beroep op de verzekeraar, er vielen hagelstenen als tennisballen. De totale schade als gevolg van het noodweer liep voor Achmea op tot 267 miljoen euro. Daarvan is circa de helft door herverzekering afgedekt.

"Dit soort extreme weersomstandigheden voert de schadelast zo ver op, dat wij premiemaatregelen door moeten voeren", laat Van Duin weten aan BNR. "De klimaatontwikkelingen raken het schadeverzekeringsbedrijf."

De totale schade vanwege het noodweer loopt voor alle verzekeraars op tot minimaal 500 miljoen euro. 

Meer kosten voor zorg

Ook de zorgkosten stijgen dit jaar flink bij Achmea. In hoeverre ook premieverhogingen voor zorgverzekeringen nodig zijn, laat Van Duin nog in het midden. "Dat hangt mede af van hoe de politiek en de sector zelf daarmee omgaan, de invoering van nieuwe medicatie en of we succesvol samen met andere partijen zorg en medicijnen kunnen inkopen", zei hij tegen ABM Financial News.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore