Geld en Werk

'Weg met de werkgeversverklaring voor een hypotheek'

23 augustus 2016 11:20 Aangepast: 30 juli 2017 14:30

Banken en brancheorganisaties starten een proef die de werkgeversverklaring overbodig moet maken voor het afsluiten van een hypotheek. Ze willen daarmee een einde maken aan een grote ergernis.

De werkgeversverklaring is een document dat je verplicht moet overleggen als je een hypotheek wilt afsluiten. Op de verklaring staat wat voor dienstverband je hebt en hoeveel je verdient.

2,4 keer invullen

Dat is natuurlijk belangrijk om te weten voor je bank, maar er gaat nogal eens iets mis met de werkgeversverklaring. Uit onderzoek van De Hypotheker en Florius blijkt dat de gemiddelde huizenkoper het document 2,4 keer moet aanvragen voordat alles klopt.

Dat komt omdat er nogal wat regeltjes aan verbonden zijn. Zo moet alles in dezelfde kleur pen zijn geschreven, mag het document slechts door één persoon ingevuld zijn en moeten er in sommige gevallen stempels worden gezet.

Overbodig maken

Een aantal organisaties (waaronder Rabobank, Vereniging Eigen Huis en De Hypotheker) start nu een proef waarin gebruik wordt gemaakt van een digitaal document met gegevens over je werk- en loonverleden. Die informatie komt rechtstreeks van het UWV. Daarmee zou de vermaledijde werkgeversverklaring overbodig worden.

Zeker nu de markt op sommige plekken behoorlijk overspannen is, is het volgens Hugo van Vledder van consultancybureau IG&H belangrijk dat het aanvragen van een hypotheek niet nodeloos lang duurt. Hij vertelt dat steeds meer huizenkopers onder druk van de markt het voorbehoud van financiering (als je de hypotheek niet rond krijgt kun je nog onder de koop uit) laten vallen, omdat het te lang duurt. Die mensen komen flink in de problemen als ze er niet uit komen met de bank.

Voorlopig is de proef alleen maar voor mensen met een vast arbeidscontract. Flexwerkers en zelfstandigen kunnen er nog geen gebruik van maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore