Geld en Werk

Voor beleggers is het dit jaar alles of niets

13 juli 2016 16:29 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Beeld © ANP

Beleggen is een moeilijk vak. Wie belegt op de de Amsterdamse beurs moet dit jaar goed uitkijken met het kiezen van hun favoriete fondsen. Terwijl de beurs zelf gemiddeld op een kleine plus staat, kan het zijn dat ze zelf met hun eigen beleggingen op min 10, min 20 of zelfs min 30 procent staan.

Het is alles of niets op het Damrak dit jaar. Veel fondsen maken grote uitslagen: positief of negatief.

De klappers naar beneden zijn vaak groter dan de winsten die ook kunnen worden behaald op Beursplein 5. Voor beleggers die specifiek speculeren op individuele aandelen een gevaarlijke situatie. Van de 25 fondsen in de Amsterdamse hoofdindex de AEX staat meer dan de helft in de min en de klappen naar beneden zijn hard:

Grootste verliezers in 2016 in de AEX

1 Aegon - 34 procent
2 Randstad - 34 procent
3 Nationale Nederlanden - 26 procent
4 ABN Amro - 24 procent
5 ING - 24 procent

In de index van middelgrote fondsen, de Midkap, zijn de verliezen zelfs nog groter:

1 Delta Lloyd - 42 procent
2 TomTom - 41 procent

De onzekerheid op de financiële markten, de lage rente en bijvoorbeeld de brexit-stem wordt dit jaar het meest gevoeld door de financials en dan springen in Nederland de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd er negatief uit. Zij worden hard geraakt door de lage rente en de mogelijkheden om nog geld te verdienen.

Ondanks al deze malheur staat de AEX toch nog ruim 1 procent in de plus voor dit jaar. Beleggers die standaard deze index volgen worden vooral gered door zwaargewicht Shell. Het grootste fonds uit Amsterdam wint dit jaar al 20 procent aan koerswinst. Staalproducent ArcelorMittal is na een flinke emissie eerder dit jaar, de grootste winnaar op de beurs. Ook DSM en Wolters Kluwer doen het goed.

Winnaars op de beurs in 2016

1 ArcelorMittal + 33 procent
2 Wolters Kluwer + 20 procent
3 Shell + 20 procent
4 DSM + 19 procent

De verklaring is simpel
Volgens de in Nederlandse aandelen gespecialiseerde beursanalist Corné van Zeijl van Actiam moet je dit jaar echt de winnaars hebben. 

“Beleggen is nooit simpel, maar de verklaring is wel heel simpel. Je moet dit jaar echt de drie zwaargewichten Shell, Unilever en ASML hebben. Ze zijn samen goed voor 51 procent van de AEX-index. That's it", aldus Van Zeijl tegenover RTL Z.

"Shell maakt dit jaar inclusief dividend al 25 procent rendement. ASML staat plus 12 procent en Unilever plus 5 procent. Als je Shell, Unilever en ASML hebt, dan heb je de winnaars." 

"Óf je hebt de grote goede fondsen, of je bent in de lijn met de rest van Europa en dan heb je een heel slecht rendement, dan zit je zo op min10 procent. Alle financials doen het gewoon dramatisch slecht in Europa, onder aanvoering van de Duitse en Italiaanse banken waar een hoop problemen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van