Geld en Werk

'Nederlands pensioenstelsel bijna beste ter wereld'

19 oktober 2015 10:53 Aangepast: 19 oktober 2015 11:57

Nederland is een plaatsje gestegen op de wereldranglijst van beste pensioenstelsels. Alleen in Denemarken is het pensioenstelsel nog beter. De stijging is is vooral te danken aan het feit dat we meer spaargeld hebben.

Dat blijkt uit de Global Pension Index van Mercer. Het adviesbureau vergelijkt jaarlijks de pensioenstelsels in 25 landen. Daardoor kan het uitspraken doen over de pensioenvoorziening van bijna 60 procent van de wereldbevolking.

Het Nederlandse pensioenstelsel scoort hoger op de index dan vorig jaar. Op een schaal van 0 tot 100 krijgt Nederland 80,5 punten, in 2014 79,2. Nederland haalt dit jaar Australië in op de ranglijst. Dat land moet nu genoegen nemen met de derde plaats, voor Zweden en Zwitserland. 

Toekomstbestendigheid Nederlands pensioenstelsel neemt af
Volgens Mercer verbeterde Nederland vooral de mate waarin het pensioen voorziet in een leefbaar minimuminkomen. De toekomstbestendigheid van ons pensioenstelsel nam wel af. 

De onderzoekers zien nog een aantal verbeterpunten voor Nederland:

  • De overheid moet sparen stimuleren, als aanvulling op de AOW en het pensioen van de werkgever
  • Opgebouwd kapitaal moet beter beschermd worden tegen fraude of faillissement van werkgever
  • Het verhogen van de arbeidsparcipatie op oudere leeftijd

Het zou volgens het adviesbureau zomaar kunnen dat Nederland volgend jaar de eerste plaats op de ranglijst pakt. "Dan gaat de index namelijk rekening houden met het fenomeen dat de pensioendatum gekoppeld is aan de sterftetrend. Nederland is een van de weinige landen waar dat al het geval is", aldus pensioendeskundige Tim Burggraaf. 

Nederlands pensioen komende jaren niet omhoog
Hoewel het Nederlands pensioenstelsel het in de wereldwijde ranglijst zeer goed doet, hoeven gepensioneerden in ons land de komende 5 tot 10 jaar niet op een verhoging te rekenen. Doordat de dekkingsgraden van pensioenfondsen keihard zijn gedaald, kunnen er geen extraatjes vanaf. De fondsen staan dik in het rood

Tim Burggraaf van Mercer: "De berichten van de laatste tijd komen uit de tweede pijler van de pensioenopbouw. Dit onderzoek gaat veel verder: alle drie de pijlers van de pensioenopbouw zijn meegenomen, dus niet alleen de werkgever. Het gaat ook over sparen en over de AOW. Daaruit blijkt dat het goed geregeld is in Nederland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore