Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ook Mitsubishi sjoemelt met uitstootwaarden

De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft jarenlang gesjoemeld met de uitstootwaarden van een aantal auto's. In totaal zou het gaan om 625.000 wagens van vier verschillende types.

Mitsubishi manipuleerde de tests zodat de auto's zuiniger leken dan ze eigenlijk zijn. Daarbij werd ook nog eens een testmethode gebruikt die niet voldeed aan de Japanse wet, gaf de autofabrikant vandaag toe.

Het gaat om de mini-auto's van de types eK Wagon, eK Space, Dayz en Dayz Roox. Die laatste twee modellen worden verkocht door Nissan, dat de auto's geleverd krijgt van Mitsubishi.

Nissan
De fraude kwam aan het licht bij Nissan. Toen deze fabrikant de nieuwe modellen zelf ging testen bleek dat de bolides meer brandstof gebruikten dan uit de test van Mitsubishi rolde.

Daarop deed Mitsubishi naar eigen zeggen zelf onderzoek naar de meetpraktijken, waarna het moest toegeven dat er was gesjoemeld met de bandenwrijving. Door die kunstmatig te verlagen lijkt het alsof de auto's minder benzine gebruiken.

Verkoop gestopt
Beide fabrikanten hebben de verkoop van de betreffende auto's stopgezet. Of er ook auto's aan de buitenlandse markt zijn geleverd die niet aan de voorschriften voldoen wordt nog onderzocht.

De RDW laat weten dat er geen auto's van deze types in Nederland zijn geregistreerd. 

Bron: RTL Z