Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Projectleider ontslagen na 'opruiende app' aan collega's

Verhuisbedrijf had medewerker niet mogen ontslaan wegens appje. Beeld © ANP

Een projectleider van een Nijmeegs verhuisbedrijf is op staande voet ontslagen, omdat hij een 'opruiende app' naar zijn collega’s stuurde. Omdat het bedrijf de man niet had mogen ontslaan, krijgt hij bijna 30.000 euro mee. "Je moet bijna 17 mensen hebben vermoord, voordat je hier kan worden ontslagen", zegt de directeur van het bedrijf.

Begin dit jaar onderhandelde de 33-jarige projectleider, die al sinds 2004 bij verhuisbedrijf UTS Verkroost werkte, met zijn leidinggevenden over ouderschapsverlof. Omdat de man en het bedrijf geen overeenstemming konden bereiken, verzuurden de verhoudingen snel.

Opruiend app-bericht

Eind april verstuurde de man een bericht (zie kader onderaan) naar zijn collega’s via de groepsapp van het verhuisbedrijf. Daarin zei hij dat UTS Verkroost hem als gevolg van onenigheid over het ouderschapsverlof wilde ontslaan.

Nog diezelfde dag ontsloeg het bedrijf de projectleider op staande voet, vanwege de 'opruiende app, die de werkgever in een kwaad daglicht' zou hebben gesteld. Volgens de directeur van UTS Verkroost had de app geleid tot onrust onder de werknemers, die onder meer zouden hebben geweigerd om twee spoedverhuizingen te verzorgen.

Ontslag op staande voet

Door het ontslag op staande voet dreigde de projectleider ook zijn recht op WW te verspelen. De man wilde niet terugkeren bij het verhuisbedrijf, maar stapte wel naar de rechter om vergoedingen wegens onterecht ontslag af te dwingen.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank in Nijmegen blijkt dat de man gelijk heeft gekregen. Volgens de rechter was het app-bericht niet zodanig opruiend, dat het een ontslag op staande voet rechtvaardigde. UTS had voor een minder vergaande maatregel dan ontslag moeten kiezen.

Het verhuisbedrijf moet de man daarom verschillende vergoedingen van samen bijna 30.000 euro betalen. Ook draait het zelf op voor de juridische kosten.

Twee verliezers

Desondanks spreekt directeur Gert-Jan Willems van 'een zaak met twee verliezers', omdat de ontslagen projectmanager minder kreeg dan hij eiste en zijn werk kwijt is. "Maar ook intern heeft het conflict tot veel commotie geleid. Het heeft het bedrijf en alle werknemers pijn gedaan."

Willems, die niet inhoudelijk op de zaak wil ingaan, benadrukt wel dat er een voorgeschiedenis aan de app vooraf ging. Hij betreurt de uitspraak van de rechter, maar gaat niet in hoger beroep.

Zeventien moorden

"Niet omdat we geen zaak hebben, maar omdat de kans dat een andere rechter dit corrigeert klein is. Je vraagt je af waar het recht van de werkgever in Nederland is. Je moet bijna 17 mensen hebben vermoord, voordat je hier kan worden ontslagen."

De advocaat van de ontslagen projectleider laat via een woordvoerder van DAS Rechtsbijstand weten tevreden te zijn met de uitspraak. "Terecht is geoordeeld dat er geen reden was voor ontslag op staande voet, en een schadevergoeding toegekend." De ex-werknemer zelf laat weten "zich geen verliezer te voelen."

De omstreden app van de projectmanager:

"Beste heren,

Heel even een mededeling. Zoals jullie weten ben ik allang bezig om ouderschapsverlof aan te vragen.

Omdat wij er nu niet gezamenlijk uit kunnen komen heb ik een jurist ingeschakeld. Deze heeft contact opgenomen. Omdat ik nu contact heb opgenomen met de jurist wat niet mocht vanuit onze werkgever dan wordt er nu gezegd dat ik een oprotpremie krijg, dus er wordt een soort contract opgesteld. En er wordt nu voor gezorgd dat ik weg kan gaan bij Verkroost. Alleen vanwege ouderschapsverlof.

Sommige mensen vroegen zich af wat er met [mij] aan de hand was, tenminste dit hoorde ik ik van [manager x]. Dus nou weten jullie wat er aan de hand is. Maar ondanks dit allemaal doe ik mijn werk nog voor honderd procent."

Bron: RTL Z