China plant een robotrevolutie. Daarbij moet het werk dat nu door miljoenen laagbetaalde werknemers wordt gedaan, worden gedaan door robots.
De plannen passen in de bredere doelstelling om de economie met minstens 6,5 procent per jaar te laten groeien. Dat kan ook van invloed zijn op de vitaliteit van de wereldeconomie, schrijft MIT Technology Review.
Volgens de Chinese vice-premier zijn robots van groot belang voor de economische toekomst van het land.
Op een overeenkomst over robots zijn veel robots te zien voor de diensten- en entertainment-branche, zoals geautomatiseerde stofzuigers, goedkope drones en machines die zijn ontworpen als persoonlijke begeleider. Maar er zijn ook industriële robots. Het gaat immers vooral ook om de productiesector.
Lonen stijgen
China is nu de grootste producent ter wereld, van kleding tot elektronica, maar daarbij is het afhankelijk van goedkope, laaggeschoolde arbeid. Lonen blijven stijgen en de Chinese overheid wil dat de productie technologisch geavanceerder wordt.
Door meer robots in te zetten stijgt de efficiency, terwijl tegelijkertijd robots technische expertise van werknemers eisen. Dat geldt ook voor zaken als ontwerp, bouwen en onderhouden van de robots.
China werd twee jaar geleden de grootste importeur van robots ter wereld en de International Federation of Robotics schat dat in 2018 een op de drie industriële robots in China wordt geplaatst. Het aantal robots per werknemer is in China nu nog veel lager dan in veel andere landen.