Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Basisinkomen is goed idee voor als robots meer werk overnemen'

''Als je in Amerika zegt dat je voor een basisinkomen bent, wordt je al snel uitgemaakt voor maffe socialist die helemaal van het pad af is. Maar als de technologie meer werk van ons overneemt, moeten we ons afvragen wat we moeten doen voor mensen die achter blijven'', zegt Andrew McAfee, verbonden aan technische universiteit MIT in de VS in gesprek met RTL Z.

'Basisinkomen is goed idee voor als robots meer werk overnemen'

01:18

''Het idee van een vast inkomen voor iedereen is geopperd door president Richard Nixon, een Republikein", zegt McAfee. "De gedachte dat mensen geen werk hebben omdat ze lui zijn, is heel dom. Hoe meer de technologie dingen van ons overneemt, hoe dommer die gedachte zelfs is."

Hij ziet het basisinkomen als iets waar we in de toekomst serieus naar moeten kijken. "Het grote probleem is alleen: het is duur om echt iedereen een basisinkomen te geven. We moeten eerst onze economie weer laten groeien, want met een hogere economische groei krijgen we grotere en nieuwere bedrijven die mensen in dienst nemen. Robots nemen niet per direct al onze banen over, want ze kunnen nog niet alles."

Bron: RTL Z