Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Klijnsma: plan basisinkomen veel te vaag

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld © ANP

De voorstellen van gemeenten die willen experimenteren met een basisinkomen voor mensen in de bijstand zijn veel te vaag, vindt staatssecretaris Jetta Klijnsma. "Wat nu wordt voorgesteld gaat te ver."

Sommige onderdelen van de plannen zijn wettelijk niet eens mogelijk, denkt Klijnsma die deze week sprak met wethouders uit Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen. De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) wijst erop dat de wet ruimte biedt voor experimenten,  schrijft De Telegraaf. "Er zit veel wantrouwen in het systeem. We willen kijken of mensen in beweging komen als ze anders worden behandeld."

Het idee achter het basisinkomen is dat alle uitkeringen, toeslagen en aftrekposten afgeschaft zouden kunnen worden als iedereen hetzelfde basisinkomen heeft. Ongeacht het inkomen, vermogen of de woonsituatie, en zonder verplichting tot tegenprestatie. 

Dankzij een crowdfundactie kreeg  Groninger Frans Kerver in juli als eerste Nederlander een basisinkomen. Hij is erg enthousiast, vertelde hij aan RTL Z: "Het is heel prettig om niet meer te hoeven jagen op geld. Ik heb een bepaalde zekerheid gekregen."