Frans Kerver, die in juli als eerste Nederlander een basisinkomen kreeg, vertelt twee maanden na de start hoe het gaat. "Het is heel prettig om niet meer te hoeven jagen op geld. Ik heb een bepaalde zekerheid gekregen."
Kerver ontvangt een jaar lang elke maand duizend euro als basisinkomen, zonder dat hij daar iets voor terug hoeft te doen. Het is onderdeel van een experiment: 500 mensen hebben via crowdfunding bijgedragen aan het "meest unieke salaris van Nederland", zoals de Groninger het noemt.
Niet meer 'jagen op geld'
Inmiddels zijn we anderhalve maand verder, en begint Kerver te wennen aan de nieuwe situatie. De eerste keer dat het geld gestort werd, overviel het hem hoe bijzonder het is dat hij het krijgt; nu begint het normaal te worden. Zijn leven is niet heel erg veranderd, maar hij merkt wel dat hij anders keuzes maakt. "Je kunt je tijd maar één keer uitgeven. Ik ben heel bewust bezig waar ik mijn tijd in steek: in betalende klussen - ik ben van huis uit broodschrijver - of in de sociale ondernemingen waar ik daarnaast aan werk?", vertelt hij. "Ik kies nu eerder om tijd te steken in mijn sociale projecten, omdat ik weet dat de hypotheek sowieso betaald is. Het is prettig om niet te hoeven jagen op geld, ik heb een bepaalde zekerheid gekregen."
Hij is niet bezig met "de hele middag macrameeën", benadrukt hij daarbij nadrukkelijk. "Ik ben voor de sociale ondernemingen waar ik aan werk, altijd aan het kijken hoe we het rendabel kunnen maken. Het is niet mijn ambitie om dingen te bedenken die afhankelijk zijn van subsidies."
Rust vinden
Kerver hoopt dat het basisinkomen zijn leven uiteindelijk ook iets rustiger zal maken. "Mijn omgeving vraagt vaak of ik dingen op een lager tandje kan doen, omdat ik nogal energiek ben. Sinds ik dat bedrag gestort heb gekregen op 1 juli, ben ik heel erg aan het nadenken hoe ik de dingen iets rustiger kan doen. Tot nu toe is dat nog niet zo gelukt, haha."
Tweede basisinkomen bijna rond
In september staat een reeks bijeenkomsten gepland waar Kerver en zijn collega's te zien zijn. Ook maakt het team van Onsbasisinkomen zich op voor het uitreiken van het tweede basisinkomen: de teller staat op 7289 euro van de benodigde 12.000 euro. "Het zou mooi zijn als we die kunnen verloten, dat voldoet helemaal aan de onvoorwaardelijkheid die bij het basisinkomen hoort. Daar gaan waarschijnlijk rond de duizend mensen aan meeloten die zich hebben aangemeld."
Kerver houdt voor Tegenlicht maandelijks bij hoe het hem vergaat, met een videoblog (zie de laatste update onder).