Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Streng zijn als leidinggevende heeft geen zin

Beeld © Getty Images

De strenge baas uithangen om je werknemers harder te laten werken? Doe maar gewoon weer normaal, want dat is een slecht plan, zegt Kirsten Helvey van het bedrijf HR-bedrijf Cornerstone OnDemand.

Een echte leider heeft vertrouwen in zijn personeel, zegt ze tegen Fortune. "En dat komt voort uit nederigheid: ervoor zorgen dat anderen zich gesteund voelen." Haar bedrijf maakt online managementtools en biedt trainingen voor bedrijven om de ontwikkelingen van hun personeel bij te houden.

Ze zette de drie belangrijkste eigenschappen voor goede managers op een rij:

1. Mededogen

Wees een beetje lief voor je werknemers. "Trek niet meteen negatieve conclusies als iets verkeerd gaat", schrijft ze. Bekijk eerst of je medewerker wel echt verantwoordelijk is voor de fout en neem dan een besluit. 

Als voorbeeld noemt ze een junior werknemer op de klantenservice, die een klant niet lastig wilde vallen in het weekend. Toen de klant daarachter kwam, sprong hij uit zijn vel en wilde hij dat de beginnende werknemer van zijn zaak af werd gehaald. "Als leidinggevende heb ik het verhaal van de klant aangehoord en hem uitgelegd wat de gedachtegang van de werknemer was."

Managers die informatie met hun werknemers delen en teamleden stimuleren om input te geven, kunnen een toegevoegde waarde opleveren, concludeerde promovenda Desirée van Dun van de Universiteit Twente in haar proefschrift. Overigens is er een discrepantie tussen wat managers en zijn team vinden: dertig procent van de medewerkers vinden dat de baas zijn mening opdringt, terwijl maar één op de twintig leidinggevenden zich daarvan bewust is.

2. Daadkracht

Leidinggevenden moeten moeilijke beslissingen nemen. En vaak is daar weinig tijd voor. Wie te lang wacht, wordt vaak gezien als een zwakke leider. Het Hollandse poldermodel pakt ook niet altijd goed uit: als iedereen een beetje water bij de wijn moet doen, is uiteindelijk niemand écht tevreden. 

"In mijn werk moet je soms snel een grote beslissing maken. Doe je dat niet, dan verlies je een kans", schrijft Helvey. Datzelfde geldt voor het ontslaan van personeel. Meestal weet je wel binnen een maand of drie of iemand geschikt is voor een baan. Is dat niet het geval, ontsla iemand dan zodat het team niet beïnvloedt wordt, tipt ze.

Als je mag kiezen, dan is het geen slecht idee om onder een vrouw te gaan werken, blijkt uit onderzoek van Harvard. Wetenschappers zagen dat vrouwelijke managers vaak net iets dapperder zijn dan hun tegenpolen, vermoedelijk omdat ze ook meer 'ballen' moeten hebben om het verder te schoppen naar een managementlaag.

3. Zelfvertrouwen

Wie wil het niet: een leidinggevende met zelfvertrouwen. Dat schept niet alleen rust, maar ook vertrouwen. "Werknemers voelen zich aangetrokken tot dit soort leiders omdat ze geloven dat zij hen in de goede richting sturen", zegt Helvey.

Haar visie wordt onderbouwd door verschillende onderzoeken, waaronder die van het Chartered Management Institute. Die vergeleek een aantal traditionele hiërarchische bedrijven waar een angstcultuur hing, met een aantal platte organisaties waar dit niet het geval was. Wanneer mensen bang worden, verliezen ze hun klantgerichtheid en ondernemerschap, zeggen de onderzoekers. Een bazige baas kan uiteindelijk een heel kantoor beïnvloeden, blijkt uit een andere peiling