Bijbaanstress

Minder vakkenvullen in toetsweek: scholen en Albert Heijn maken bijzondere afspraak

20 september 2018 16:10 Aangepast: 21 september 2018 12:00
Archieffoto van een medewerker van Albert Heijn. Beeld © ANP

'Ik heb niet kunnen leren want ik moest werken.' Die smoes kunnen vakkenvullers en kassajongens en -meisjes in de regio Tilburg niet meer gebruiken. 25 middelbare scholen hebben met Albert Heijn de afspraak gemaakt dat scholieren minder kunnen werken tijdens toetsweken.

Een beter balans tussen school en werk, daar gaat het gisteren gesloten convenant om. De scholen in en om Tilburg merken dat steeds meer leerlingen een bijbaantje hebben en dat hun werk voor extra druk zorgt, vooral tijdens de toetsperiodes.

Met Albert Heijn is afgesproken dat scholen 'in een vroeg stadium' de jaarplanningen aanleveren en dat de supermarkt, met vijftien winkels in de regio, daar rekening mee gaat houden bij het inroosteren van de scholieren.

Lees door onder foto

200 scholieren in dienst

"Ik denk dat wij de eersten zijn die zo'n convenant tekenen", zegt Marco van Vliet, manager van Albert Heijn regio Midden-Brabant. "Wij hebben als belangrijke bijbaanwerkgever in Nederland een verantwoordelijkheid." 

"Je moet je voorstellen, onze XL-vestiging in Tilburg heeft 200 scholieren in dienst. Dan is het best een dingetje als je een rooster moet maken en er zijn toetsweken. Het gebeurt dat medewerkers op het laatste moment met wijzigingen komen, omdat de school het toetsrooster heeft aangepast."

Straks zal dat waarschijnlijk beter gaan. "Als wij al eerder weten dat leerlingen minder gaan werken omdat ze moeten leren, kunnen wij andere medewerkers die geen toetsen hebben, vragen of ze bereid zijn wat extra te werken. Voor de langere toetsperiodes kunnen we tijdelijk extra mensen aannemen."

Meer supermarkten maken afspraken

De scholen hopen dat meer werkgevers rekening gaan houden met proefwerkweken en examenperiodes. Volgens het CBL, de branchevereniging van supermarkten, doen de meeste supermarkten dat al wel. Dat moet wel want als jonge medewerkers een lange schooldag achter de rug hebben, mogen ze van de wet niet zoveel uren meer werken.

Maar meestal geeft de vakkenvuller of kassamedewerker dan zelf zijn schoolrooster door op zijn werk. Het CBL had nog niet eerder gehoord van een convenant zoals die in Tilburg, waarbij scholen en supermarkten op zo'n grote schaal samen afspraken maken.

Leerlingen zelf verantwoordelijk

Uiteraard blijven de leerlingen zelf verantwoordelijk voor hun bijbaantje, benadrukken de Brabantse scholen. 'De leerling moet zelf vroegtijdig met de jaarplanning naar zijn leidinggevende stappen.' Daar zit nog een klein risico. Want scholieren zijn niet altijd de beste planners, weet manager Marco van Vliet inmiddels. "Dat zie ik bij mijn eigen zoon ook, dat moeten ze soms echt nog leren."

'Vakkenvuller, let op je rechten'

Even een kwartiertje extra? Werken tot laat? Sommige supermarkten houden zich niet aan de regels. Dit zijn je rechten.
`