Ga naar de inhoud
Prinsjesdag 2018

Bekijk hier hoeveel jij erop vooruitgaat in 2019

We moeten in 2019 meer btw afdragen, maar ontvangen gemiddeld ook meer loon. Het Centraal Planbureau berekende dat de meerderheid van de huishoudens er in 2019 op vooruit zal gaan. Daar staat tegenover dat zo'n 300.000 gezinnen het met iets minder moeten doen. Bekijk in onze tool of jij erop vooruit gaat.

Klik hier als de tool niet goed werkt

Indicatie

De getoonde cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van het Nibud voor 100 verschillende huishoudens en geven vooral een indicatie van wat je in 2019 kunt verwachten in je portemonnee als gevolg van het kabinetsbeleid.

Dit zijn echter lang niet de enige maatregelen die een effect hebben op je koopkracht. Zo heeft het kwijtraken van je baan of het maken van promotie veel meer invloed op de inhoud van je portemonnee. Dat geldt ook voor zaken als samenwonen, trouwen en het krijgen van kinderen. Die zaken zijn niet meegerekend.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet jaarlijks achteraf hoe de koopkracht van Nederlanders werkelijk is gedaald of gestegen. Zo bleek afgelopen zomer dat in het economische wonderjaar 2017 bijna de helft van de Nederlanders er op achteruit is gegaan

Sta je er niet tussen?

Zit jouw gezinssituatie er niet tussen? Dan wordt die helaas niet door het Nibud berekend. Wellicht kun je op zoek gaan naar de gezinssituatie en het inkomen dat het dichtst bij je eigen situatie in de buurt komt. Heb je bijvoorbeeld vijf kinderen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een situatie van een gezin met vier kinderen.