Geld en Werk

De hop raakt op, zeg maar dag tegen je favoriete speciaalbiertje

04 maart 2016 12:22 Aangepast: 01 augustus 2017 05:30
Beeld © Getty Images

Door een toegenomen vraag naar hop én een slechte oogst kunnen niet alle Nederlandse brouwers het bier brouwen dat ze willen. Vooral kleine brouwers hebben hier last van en moeten op zoek naar alternatieven.

"Sommige mensen zullen hun favoriete speciaalbier binnenkort niet meer kunnen drinken", zegt Constant Keinemans, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief dat ruim 140 kleine Nederlandse brouwers vertegenwoordigt.

Door slecht weer vallen de hopoogsten in de VS en Duitsland tegen, waar de meeste hop voor de Nederlandse speciaalbierindustrie vandaan komt. Daarnaast wordt er in Nederland steeds meer speciaalbier gebrouwen en gedronken, waardoor er meer hop nodig is. In speciaalbier, zoals IPA bijvoorbeeld, gaat veel meer hop dan in een gemiddeld pils.

Hopproductie neemt af
De wereldwijde hopproductie neemt de laatste jaren gestaag af. In 2009 werd er nog dik 112.000 ton geproduceerd, blijkt uit cijfers van de International Hop Growers Convention. Maar in 2015 komt de oogst naar schatting uit op slechts iets meer dan 86.000 ton.

Thumbnail

Grote brouwerijen
Ook grote brouwerijen willen graag meeliften op de craftbeer hype en maken steeds meer speciaalbier, waardoor de concurrentie op de hopmarkt steeds groter wordt. Wat ook niet helpt is dat grote brouwerijen al jarenlang contracten hebben met hopleveranciers en voorrang krijgen bij de verkoop.  

"Juist de kleine brouwers hebben hier dus last van", zegt Keinemans, die zelf brouwer is bij de Graaf van Heumen brouwerij, vlak onder Nijmegen. Anticiperend op het naderende hoptekort plantte Keinemans zelf hop bij zijn brouwerij zodat er in ieder geval genoeg is voor één van de eigen bieren.  

Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse hop zijn schaars
Brouwerij Oedipus in Amsterdam heeft ook last van het tekort. Vooral sommige Amerikaanse soorten zijn een uitdaging om het hele jaar door te krijgen, zegt hoofdbrouwer Sander Nederveen.

Dan gaat het vooral om varianten als Amarillo, Simcoe en Citra die zorgen voor een citrus- of tropische fruitsmaak en vaak worden gebruikt in IPA's. Ook hop uit het opkomende hopland Nieuw-Zeeland, zoals de populaire variant Nelson Sauvin die een beetje doet denken aan een mineralige sauvignon blanc wijn, is extreem lastig te krijgen.

"Als ik die zou willen bestellen dan kan ik op zijn vroegst de oogst van 2018 reserveren. Ik durf haast niet meer te vragen aan leveranciers wanneer ik wat zou kunnen kopen", zegt Nederveen.

Thumbnail

Hoppellets

Bier blijft vloeien
Toch is een tekort aan hop niet het einde van de wereld. "Het is eerlijk gezegd niet iets waar ik 's nachts van wakker lig", zegt Nederveen. "Het is ook juist een mogelijkheid om je te onderscheiden."

Smaak en geur kun je ook bereiken met andere ingrediënten. Met citrusschillen of tropisch fruit kan je ook een hoop bereiken, en er zijn andere hopsoorten die beter te krijgen zijn waar ook mee geëxperimenteerd kan worden, zegt Nederveen.

Wellicht dat je favoriete speciaalbier binnenkort dus niet meer te krijgen is in de vorm die je gewend bent, maar in plaats daarvan is er binnenkort waarschijnlijk een hoop nieuws te ontdekken aan de bar bij het lokale speciaalbiercafé.

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore