Geld en Werk

Waarom koffiebonen goedkoper worden, maar jouw kopje koffie niet

17 september 2018 13:26 Aangepast: 18 september 2018 09:34
Koffie in de supermarkt is nauwelijks goedkoper geworden. Beeld © ANP

Filterkoffie, espressomaling, koffiecupjes en koffiepads. Op welke manier je ook je koffie zet, je bakkie troost is nauwelijks goedkoper geworden. Dat is opvallend, want de wereldwijde koffieprijs is omlaag geknald. Hoe kan dat?

Koffiebonen zijn de afgelopen tien jaar nog niet zo goedkoop geweest. Op de termijnmarkt is de koffieprijs vorige maand onder de magische grens van 100 dollar per 100 LBS (ruim 45 kilogram) gezakt.

Dat komt onder andere omdat het aanbod de vraag ruim overstijgt.

De prijs van rauwe koffiebonen is hard gedaald dit jaar. De prijs van rauwe koffiebonen is hard gedaald dit jaar.

Crisis in koffiegrootmacht Brazilië

"De koffieconsumptie groeit weliswaar, maar we zijn ook efficiënter koffie gaan drinken door de komst van cupjes en pads", zegt Carlos Mera grondstoffenanalist bij Rabobank.

De daadwerkelijke groei van de koffieconsumptie blijft daardoor beperkt tot 2 procent per jaar. Het aanbod overstijgt dat ruim, mede door extreem goede oogsten.

Ook de situatie in Brazilië speelt een rol bij de lage koffieprijs, waar politieke chaos heerst. Dat land produceert 30 procent van de wereldproductie.

Goedkope rauwe koffiebonen

Thomas Douqué kijkt dagelijks naar de termijnmarkt voor koffie, als directeur van familiebedrijf Douqué, dat handelt in ongebrande koffie. Door de chaos in het land is de Braziliaanse munt real hard onderuit gegaan ten opzichte van de dollar. Koffie wordt verhandeld in dollars. Dus een lage real veroorzaakt een lage koffieprijs, legt hij uit.

"Daarnaast speculeren beleggers op een dalende markt en dat drukt de prijs verder", vertelt hij verder.

Nederlanders zijn kampioen koffiedrinken

Nederlanders zijn een van de grootste koffiedrinkers in de wereld. Carlos Mera analist schat dat Nederlanders consumeren zo’n 9 kilogram koffie per jaar. Ter vergelijking: Duitsers zitten op 7,1 kilogram en Chinezen op maar 0,1 kilogram per persoon.

Betalen voor de locatie

Oké, rauwe koffiebonen zijn dus veel goedkoper geworden, maar daar merkt de consument weinig van. Een kilo koffie in de supermarkt kostte in 2015 10,39 euro en in 2017 was dat 9,43 euro, zo blijkt uit cijfers voor de Centraal Bureau Statistiek.

Hoe dat komt? Bij het bepalen van de koffieprijs in de winkel speelt veel meer mee dan de prijs van rauwe bonen. "Ook productiekosten, afschrijvingen van apparatuur, ontwikkelingskosten en marketingkosten bepalen de prijs in de winkel", zegt sectoreconoom Nadia Menkveld van ABN Amro.

"De prijs van een kop koffie in de horeca reageert nog minder op de wereldmarktprijzen dan de koffie in de supermarkt. "Als je in een koffiebarretje een koffie bestelt, betaal je ook voor de wifi, het personeel, de melk, de muziek, de locatie en het uitzicht", legt Menkveld uit.

De wereldwijde prijzen van koffie in de winkel en in de horeca fluctueren minder dan de prijs van rauwe arabica koffiebonen. De wereldwijde prijzen van koffie in de winkel en in de horeca fluctueren minder dan de prijs van rauwe arabica koffiebonen.

Prijs gaat weer omhoog

De koffieprijs in de winkel en in een koffiebar worden - hetzij licht - dus wel beïnvloed door de prijsverandering in de wereldmarkt, maar daar zit een vertraging in. "Koffie wordt ingekocht en opgeslagen, dat betekent dat er ook vaak koffie wordt gebruikt die voor een andere prijs is ingekocht dan de prijs van de wereldmarkt nu is", vertelt Menkveld.

Als de prijs verder zakt, dan vervallen koffieboeren in armoede en zullen ze voor een ander gewas kiezen, zoals mais, zegt Douqué. Carlos Mera, analist van Rabobank, verwacht dat de koffieprijs wel weer gaat stijgen. China, de Filipijnen en Indonesië zijn enorme groeimarkten.

Ook Menkveld verwacht een hogere koffieprijs. "Na een jaar waarbij koffieplanten veel bonen dragen, volgt een jaar met minder bonen. Dat betekent dat de prijs van koffie hoogstwaarschijnlijk wel weer omhoog gaat", aldus Menkveld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`