Een tweedehands Levi’s of een polkadotjurkje. Gedragen kleding kopen is hip. En dat zorgde de afgelopen jaren voor een toename in het aantal winkels in tweedehandskleding. Maar ook dat retailbestaan gaat niet over rozen.
Het is een enorme niche: de tweedehandskledingwinkel. Maar wel eentje die het best aardig deed, als je de leegloop in retailland in het achterhoofd hebt.
Het aantal fysieke winkel(ketens) in tweedehandskleding is sinds 2012 flink toegenomen. Van 457 stuks in 2012, naar 516 nu, blijkt het opgevraagde cijfers van de Kamer van Koophandel.
De KvK houdt helaas niet bij hoeveel vintagewinkels er online bij zijn gekomen. Het aantal kledingwebshops in het algemeen groeit in elk geval hard. Van 6262 in 2013 naar 9529 in 2016.
Drie zussen
Dat de tweedehandskleding aan populariteit wint, ondervinden ook de drie zussen Elisa (31), Diane (34) en Angela (36). Tien jaar geleden begonnen ze hun eigen webshop, Doortje Vintage. Het was eigenlijk een hobby. De zussen struinden al jaren samen rommelmarkten af; ze hielden allemaal van vintage.
Bovendien waren de talenten perfect over de drie meiden verdeeld: Diana was mode-ontwerpster, Angela kon uitstekend huisstijlen ontwerpen en Elisa was goed in administratie en financiën. Van een hobby kwam een online onderneming. En van een webshop kwam ook een fysieke winkel, in Eindhoven.
Dat laatste bleek in 'de provincie' nog best een uitdaging, vertelt Elisa. "Je zag mensen enthousiast binnenkomen, erachter komen dat het om vintage kleding ging en weer weggaan.” Tweedehandskleding, vintage (jaren '50-'90) of niet, is vooral populair in de randstad, ondervonden de zussen.
Ook de klanten van de webshop woonden met name in het westen. "De laatste jaren veranderde het winkelend publiek in Eindhoven heel erg. De huurprijzen gingen wéér omhoog en we moesten voor een paar jaar tekenen. Toen gingen we denken: moeten we dit nog wel willen?"
'Amsterdammers zijn enthousiaster'
De geserveerde houding van de Brabanders tegenover tweedehandsjes maakte dat de drie zussen de vintagewinkel in Eindhoven na acht jaar sloten en in Amsterdam een nieuwe zaak openden: Lena, the Fashion Library. Bij de kledingbibliotheek kun je kleding lenen, maar kopen kan ook. Amsterdammers zijn veel enthousiaster over vintage, ziet Elisa.
Lena is zeker nog een startup, maar de drie zussen zijn behoorlijk tevreden over de aanloop en de 250 vaste abonnees. Vanaf 19.95 euro per maand kunnen vintage-fans twee à drie kleding-items voor langere tijd lenen. Daarnaast organiseren ze evenementen en geven ze campagneadvies. Door een zakelijke samenwerking met hun vader, is het familiebedrijf inmiddels een ratjetoe aan takken van sport geworden.
Online vintage
Ondertussen is Doortje ook nog steeds in de lucht; de webwinkel dient als stabiele inkomstenbron. Hoewel de zussen nu wel iets minder aandacht besteden aan hun online onderneming. "Vroeger zette we nog 25 items per dag online, nu nog maar 50 in de week. Onze focus ligt nu echt bij Lena."
De drie zussen zijn nooit heel rijk geworden van hun vintage-imperiumpje, maar hebben er ook nooit een baan bij een ander bedrijf bij hoeven nemen. Voor Elisa, die op haar 21e begon met het bedrijf en nooit anders heeft gedaan dan ondernemen, is het een verademing. “Ik heb nooit gedacht: ik ben nu aan het werk. Ik kijk ook nooit op de klok. Het bedrijf heeft nooit als 'moeten' gevoeld, dat is wel echt heel leuk. Dat krijg je als je van je hobby je werk maakt."