Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Studielening wordt veel duurder, studenten boos

Nieuwe studenten tijdens de UIT-dagen in Utrecht. Beeld © ANP

Studentenvakbond LSVb is boos over een nieuw wetsvoorstel van het kabinet, waardoor studieleningen aanzienlijk duurder worden. De maandlasten voor de gemiddelde student nemen met 18 procent toe. "Studenten worden door de overheid dieper de schulden ingewerkt."

De boze studentenclub roept de regering dan ook een halt toe. "Wij eisen dat zij deze maatregel schrappen."

Nieuwe berekening

Dat de kosten voor studentenleningen toenemen heeft te maken met een nieuwe berekening. Studenten die een schuld opbouwen, betalen nu nog een rente die is gebaseerd op de vijfjaarsrente die de staat betaalt als het geld leent op de kapitaalmarkt.

Vanaf 2020 wordt de rente gebaseerd op de tienjaarsrente en die is hoger dan de vijfjaars. Dat is nodig, zegt het kabinet, omdat de leningen van studenten doorgaans tientallen jaren lopen.

Student betaalt te weinig

De staat leent namelijk zelf het geld voor de leningen aan studenten door langlopende leningen af te sluiten. Met andere woorden: de student betaalt minder rente over zijn schuld dan de staat betaalt om die lening te kunnen geven aan de student.

Door de rente over de studieschuld te baseren op de tienjaarsrente, is de gemiddelde ex-student straks 82 euro per maand kwijt aan terugbetaling en rente, in plaats van 70 euro nu: een stijging van 18 procent. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro.

Meer inkomsten voor de staat

Door een hogere rente te rekenen verwacht de staat jaarlijks netto 262 miljoen euro meer inkomsten te ontvangen.

De LSVb is bang dat de nieuwe regels ervoor zullen zorgen dat de drempel om te gaan studeren hoger wordt. In de Memorie van Toelichting bij de wet schrijft het kabinet daar niet bang voor te zijn, omdat afgestudeerden niet meer hoeven terug te betalen dan ze kunnen dragen op basis van hun inkomen.

Liegen
Lees ook:
Liegen over je studieschuld voor hogere hypotheek: slecht idee?
Bron: RTL Z