Geld en Werk

'Miljoenen voor winnaar Expeditie Robinson in schnabbelcircuit'

06 september 2018 06:13 Aangepast: 10 oktober 2018 18:12
Deze zeven min of meer bekende Nederlanders doen mee aan Expeditie Robinson. Beeld © Expeditie Robinson

Voor de winnaar van televisieprogramma Expeditie Robinson ligt een cheque klaar van 25.000 euro, maar er valt nog veel meer te winnen. In potentie kan de winnaar na afloop van het programma 'miljoenen' verdienen in het schnabbelcircuit.

Voor de 21 deelnemers van Expeditie Robinson staat veel op het spel. Winnen levert niet alleen aanzien op, maar ook keiharde euro's. De carrière van de winnende Robinson kan namelijk een vlucht nemen.

Prijzengeld en judoclinics

Carlos Platier Luna (24) studeerde Lichamelijke Opvoeding toen hij vorig jaar als onbekende Nederlander Expeditie Robinson won. Hij kreeg 25.000 euro aan prijzengeld 'daar hield ik na de belasting 17.000 euro van over' en heeft indirect nog veel meer verdiend.

Miniatuurvoorbeeld

Carlos Platier Luna was student toen hij Expeditie Robinson won. (Beeld: printscreen RTL 5)

Platier Luna, die op hoog niveau heeft gejudood: "Sinds Expeditie Robinson krijg ik uit het hele land verzoeken om judoclinics te verzorgen. Voor die clinics vragen ze normaal gesproken alleen Olympiërs", zegt hij tegen RTL Z.  

Wat hij daar precies voor krijgt, wil hij niet zeggen. Wel dat het er zo'n vijf per maand waren. "De aanvragen zwakken wat af. Ik geef nu denk ik twee clinics per maand."

Een eigen televisieprogramma

Dankzij die clinics heeft Platier Luna een 'aardig spaarpotje' opgebouwd. Daarnaast is hij een eigen YouTube-kanaal begonnen en personal trainer geworden. Ook is hij bezig met een televisieprogramma. "Daar mag ik verder niets over vertellen."

'Carlos van Expeditie Robinson' is een merk geworden en dat benut hij goed. Het is wel belangrijk dat hij zichtbaar blijft, weet merkadviseur en onderzoeker Hendrik Beerda.

Expeditie Robinson

​Vanavond start het nieuwe seizoen van televisieprogramma Expeditie Robinson. De 21 deelnemers laten zich vrijwillig droppen op een paradijselijk onbewoond eiland. Luieren in een ligstoel met een cocktail in de hand is er niet bij.

Ze moeten zelf een onderkomen in elkaar klussen, maaltijden bij elkaar jagen en verzamelen en tegen elkaar strijden in spectaculaire spellen op het strand.

De tijd die over is, besteedt de groep aan smoezen. Want in terugkerende stemrondes kunnen deelnemers, bestaande uit 14 min of meer bekende Nederlanders en 7 onbekende Nederlanders, elkaar uit het spel bonjouren.  

De rinkelende Robinsonkassa

"Wie een merk wil zijn, moet continu in the picture blijven, online en offline", aldus Beerda. Als dat lukt, kan de winnaar in potentie miljoenen verdienen in het schnabbelcircuit. Winkels openen, praatjes houden, een eigen productlijn op de markt brengen, dat soort dingen.

Maar in beeld blijven is heel lastig. "Eigenlijk moet je na Expeditie Robinson doorbreken met een eigen televisieshow. De kans dat dat lukt, is heel klein. Dus moet je opnieuw meedoen met een televisieprogramma en dan blijven doorhoppen", zegt Beerda.

Weervrouw en moeder

Amara Onwuka is weervrouw bij RTL en winnaar van Expeditie Robinson 2015. Ook zij heeft profijt gehad van haar deelname aan het survivalprogramma. "Ik word vaker gevraagd als dagvoorzitter of om lezingen te geven." Maar Onwuka heeft haar deelname niet commercieel uitgebuit. Ze gaat lang niet op alle opdrachten in. Naast haar drukke baan bij RTL en het moederschap heeft ze maar beperkt de tijd.

De meeste deelnemers zitten in een andere situatie dan Onwuka. "Zij zijn vaak jong, freelancer en moeten nog doorbreken. Beginnende presentatoren of acteurs bijvoorbeeld. Dan kan Expeditie Robinson een mooie springplank zijn", vertelt de weervrouw, die zelf meedeed voor de ervaring.

Of deelnemers vaak meedoen om hun carriere een oppepper te geven, is niet bekend. Het productieteam van Expeditie Robinson wil vragen van RTL Z niet beantwoorden.

Een pitbull en een goeiige tv-tuinman

Niet voor iedere winnaar rinkelt de Robinsonkassa zo hard als voor Platier Luna. Oud-hockeyinternational en professioneel pokerspeler Fatima Moreira de Melo won het programma in 2012, maar is daar financieel niets mee opgeschoten. "Ik heb er geen enkele commerciële deal erbij gekregen dat jaar."

Miniatuurvoorbeeld

Dat komt omdat veel kijkers van Expeditie Robinson haar niet sympathiek vonden, denkt Moreira de Melo zelf. Ze stemde de goeiige tv-tuinman Lodewijk Hoekstra naar huis. "Hij was een sterke speler. Als ik wilde winnen, moest ik hem er zo snel mogelijk uitwerken. Dat heb ik gedaan, maar dat is me niet in dank afgenomen," blikt Moreira de Melo terug, die in het hockey bekend stond als een pitbull.

Waardering publiek

Op Twitter werd ze zwaar bekritiseerd. Volgens Beerda is het inderdaad belangrijk hoe het publiek je waardeert. "Bekendheid, waardering en binding, daar draait het om als je een nationaal merk wil opbouwen," verklaart Beerda.

Moreira de Melo vindt het niet erg dat Robinson haar in commercieel opzicht niets heeft gebracht. Als professioneel pokerspeler is ze sowieso een merk in een niche. Wat de massa van haar vindt, is minder belangrijk. "Ik ben fan van het spel en wilde gewoon heel graag winnen. Dat is gelukt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore