Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bedrijven hebben vaker moeite met vinden geschikt personeel

Beeld © ANP

Een groeiend aantal bedrijven heeft een tekort aan gekwalificeerd personeel. Sinds 2009 hebben bedrijven er niet meer zoveel last van, blijkt uit cijfers van het CBS.

Zo'n 7 procent van de bedrijven zegt op dit moment een tekort te hebben aan geschikte en ervaren medewerkers. In sommige sectoren is dit zelfs nog een stuk meer. Binnen informatie- en communicatiebedrijven geeft 17 procent aan dat ze een tekort hebben, in de zakelijke dienstverlening 10 procent.

De ontwikkeling hangt samen met een toenemende aantal vacatures. Vorig kwartaal was 8 procent van de ondernemers van plan om op korte termijn personeel aan te nemen, aan het begin van dit kwartaal gaf 6 procent dat aan te willen doen.

Nog 100.000 vacatures minder dan voor crisis

Ook al gaat het goed met de economie en de arbeidsmarkt; we zijn nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Halverwege dit jaar stonden er 155.000 vacatures open, dat is nog steeds bijna 100.000 minder dan het recordniveau vlak voor de crisis in 2008.

Ondernemers zien hun werk wel zonniger in. Een paar jaar geleden gaven ze nog vaak aan dat ze niet genoeg geld hadden of dat er te weinig vraag naar hun producten of diensten was, dat neemt nu sterk af.