Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Chipsmerk Lay's waarschuwt voor kleinere chips door extreme droogte

03 september 2018 14:30 Aangepast: 31 oktober 2018 10:32
Beeld © ANP

Chipsliefhebbers opgelet: je favoriete zoutje kan een kleiner formaat hebben dan normaal. Daarvoor waarschuwt chipsfabrikant Lay’s. Door de extreme droogte oogsten boeren minder en kleinere aardappels. Gevolg: kleinere chips in de zakken.

De langdurige droogte heeft er flink ingehakt bij aardappelboeren. Ze zijn net begonnen met oogsten. Duidelijk is dat de boeren minder aardappels van het land halen dan andere jaren. Ook is het formaat van de aardappels kleiner. "Ik verwacht dat de oogst dit jaar 20 tot 30 procent lager uitvalt", schat van Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw. 

Vaste telers

En dat heeft gevolgen voor de chipsfabrikant. PepsiCo Nederland meldt dat de chips in de Lay's-zakken de komende maanden kleiner kunnen zijn. "We werken met 30 vaste telers in Nederland, die voornamelijk in Noord-Holland zitten", zegt de woordvoerder van Pepsico tegen RTL Z. Die vaste telers produceren niet genoeg aardappels.

Daarom moet de chipsfabrikant een deel van de aardappels op de vrije markt kopen. Die aardappels zijn, juist door de droogte en de daaropvolgende schaarste, flink duurder geworden. Volgens Van Wenum heeft het overgrote deel van de aardappelboeren vaste prijsafspraken gemaakt met afnemers. "Maar 20 procent verkoopt zijn aardappels tegen een hoge vrije marktprijs."

Niet duurder, wel kleiner

Of de Lay's-chips uiteindelijk ook duurder worden, kan de woordvoerder niet direct zeggen. "De gesprekken met de retailers worden op dit moment gevoerd." Maar het betekent in ieder geval 'dat consumenten de komende maanden gemiddeld kleinere chips dan normaal in hun zakken kunnen tegenkomen'.

Eerder deze maand liet Chipsfabrikant Roger & Roger, van het merk Croky, al weten dat minder populaire smaken tijdelijk niet verkrijgbaar zullen zijn. Ook aardappelverwerker Aviko heeft te maken met de tegenvallende oogst. De woordvoerder kan niet zeggen of frieten daardoor duurder of kleiner zullen worden dit jaar.

Lees ook: Rabobank-topman Draijer: droogte kost boeren 30 procent omzet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore