Geld en Werk

Ondernemers tevreden over werk, maar moeite met tijd voor gezin

17 maart 2017 10:36 Aangepast: 18 december 2018 11:32
Beeld © Getty Images

Een eigen bedrijf starten is voor veel mensen een droom: lekker je eigen agenda bepalen en geen baas meer boven je. Maar financiële onzekerheid en veeleisende klanten zorgen ook voor druk in de balans tussen werk en privé, zegt promovendus Anne Annink.

Of je het bestaan als zelfstandige aan kunt, is erg wisselend, zag bestuurskundige Anne Annink. Sommige ondernemers zijn uiterst tevreden over hun zelf ingerichte werkleven, anderen zitten met regelmaat tegen een burn-out aan.

Voor haar proefschrift 'Busyness around the Business', dat ze vandaag verdedigt, onderzocht ze Europees beleid op dit vlak en sprak ze met zelfstandigen in Nederland, Zweden en Spanje. Hoofdconclusie: zelfstandigen zijn meer tevreden over hun werk-privé balans en welzijn dan werknemers, maar ervaren ook meer conflict in de balans tussen werk en gezin.

Last-minute verzoekjes van klanten

Het maakt daarbij wel uit in welke sector je zit. Werk je klantgericht, dan ervaar je meer stress. Dat komt onder andere doordat klanten soms onrealistische verwachtingen hebben, met last-minute verzoekjes komen en tevreden moeten worden gehouden.

Ook maakt het een uit of iemand uit eigen keuze zelfstandig is gaan werken. Ben je dat gaan doen omdat je geen baan kon vinden, dan is de kans een stuk groter dat je ontevreden bent over je freelance bestaan, dan iemand die is gaan ondernemen omdat hij kansen zag.

Taak voor overheid: bedrijf starten makkelijker maken

Voor overheden is er een rol weggelegd om stress weg te nemen bij ondernemers, concludeert Annink. Want uit haar onderzoek blijkt dat zelfstandigen minder stress ervaren als een bedrijf makkelijker op te zetten is, bijvoorbeeld door de belastingregels en vergunningaanvragen te vereenvoudigen, leningen te verstrekken en onderwijs aan te bieden.

Ook het kunnen terugvallen op een werkloosheidsuitkering zorgt voor rust bij zelfstandigen, net als een flexibel aanbod van kinderopvang en verlof. Een verplicht (lang) zwangerschapsverlof wordt bijvoorbeeld juist als negatief gezien, omdat ondernemers daardoor klanten kunnen kwijtraken. Dat kan beter flexibel ingezet worden.

Gelijkheid niet positief voor ondernemers

Opvallend genoeg ervaren ondernemers in landen waar gelijkheid wordt nagestreefd tussen mannen en vrouwen - zoals Nederland - meer stress. Zowel mannelijke als vrouwelijke zelfstandigen ervaren daar vaak meer druk en stress, omdat ze het gevoel hebben een goede ondernemer, kostwinner én ouder moeten zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore