Geld en Werk

Verbod op verkoop veel halogeenlampen: check welke je hebt hangen

01 september 2018 11:21 Aangepast: 02 september 2018 23:04
Links: de halogeenlamp die nu verboden is. Beeld © ANP

Vanaf vandaag mag een groot deel van de halogeenlampen voor in huis niet meer worden verkocht in de EU. Ze verbruiken te veel energie en zijn dus slecht voor het milieu.

De EU besloot al in 2015 dat de halogeenlampen met een energielabel D uit de handel moesten, maar gaf het bedrijfsleven en consumenten tot vandaag de tijd om zich voor te bereiden.

Led-lamp veel efficiënter

Als je je onzuinige halogeenlamp vervangt voor een efficiënte led-lamp heb je de kosten binnen een jaar terugverdiend, volgens de Europese Commissie. Die berekende ook dat het uitfaseren van de halogeenlampen per jaar 48 terrawattuur aan energiebesparing oplevert in de EU.

Ter illustratie: dat staat gelijk aan de totale elektriciteitsconsumptie van Portugal.

Spotjes mogen nog

Niet alle halogeenlampen worden trouwens in de ban gedaan. De lampjes die vaak worden gebruikt in spotjes (met twee puntjes ter bevestiging), bureaulampen en zogenoemde flood lights, waarmee je een groot oppervlak egaal kunt belichten, mogen nog wel verkocht worden.

De lampen waar je straks niet meer aan kunt komen zijn voornamelijk de halogeen-peertjes, die eruit zien als een traditionele gloeilamp. Wie daar erg aan gehecht is, kan met een beetje geluk nu nog wel zijn slag slaan: de lampen die al in de winkels liggen, mogen nog worden verkocht.

Als de voorraad op is, is het echt afgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Philips Hue krijgt led-strip voor buiten en meer lampen

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`